Anunț important pentru milioane de români cu privire la zilele libere din 2020. Se pare că anul viitor aduce 15 zile libere, declarate prin legea. Vestea bună este aceea că doar patru vor pica în weekend, în timp ce restul vor fi în timpul săptămânii. Mai mult, există șansa ca Guvernul să ofere anumite decrete prin care să facă punți între zilele libere legale, numărul acestora putând crește.
Zilele libere din 2020:
1 ianuarie (miercuri)
2 ianuarie (joi)
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Romane (vineri)
17 aprilie – Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui (vineri)
19 aprilie – prima zi de Pasti (duminica)
20 aprilie – a doua zi de Pasti (luni)
1 mai – (vineri)
7 iunie – prima zi de Rusalii (duminica)
8 iunie – a doua zi de Rusalii (luni)
15 august – Adormirea Maicii Domnului (sambata)
30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei, cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei (marti)
1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei (marti
25 decembrie – prima zi de Craciun (vineri)
26 decembrie – a doua zi de Craciun (sambata)
Ministerul Muncii arată că alte două zile libere vor fi acordate pentru fiecare dintre cele trei sărbătoari religioase anuale, declarate de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. Mai mult, ziua de 1 martie ar putea deveni zi de sărbătoare națională. Propunerea legislativă a fost depusă deja la Senat.
Guvernul va trebui să stabilească anual, în primele 15 zile ale lunii ianuarie, ce zile libere suplimentare vor primi bugetarii în fiecare an, conform unui act normativ ce a fost oficializat de curând. Practic, modificarea la Codul muncii face referire la „punțile” pe care le dă de obicei Guvernul pentru a face legătura între liberele legale și zilele de weekend.
„Până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care se acordă zile libere, zile care preced și/sau care succed zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează (…), precum și zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate”, prevede actul normativ. În esență, se face referire la acele „punți” de legătură dintre liberele legale și weekend.
Înainte, Guvernul stabilea zilele libere suplimentare ale bugetarilor de la caz la caz, fără să facă o planificare extinsă a acestora și a recuperărilor.