Vești bune pentru milioane de români, după ce Guvernul, prin însuși Nicolae Ciucă, a decis că majorarea impozitelor locale pe apartamente şi case va fi amânată cu un an.
Informația a fost transmisă de edilul Clujului, Emil Boc, care este și şeful primarilor de municipii. Acesta a avut o întâlnire cu premierul.
Vești bune pentru milioane de români. Creşterea impozitelor pe case şi apartamente se amână până în 2023
Mai mult, Nicolae Ciucă le-a spus asta primarilor care au venit la Palatul Victoria şi s-au plâns că nu au sisteme IT cu ajutorul cărora să calculeze noile biruri, în funcţie de cât valoarează locuinţa în grila notarială.
„Era imposibil de pus în practică această nouă modalitate de calcul a impozitelor pe apartamente şi clădiri, pentru că nu există o bază de date care să stabilească valoarea de piaţă a apartamentelor, aşa cum şi-a asumat Guvernul modificarea acestor impozite în PNRR.
E o diferență între valoarea impozabilă şi valoarea de piaţă, iar în acest moment nu există nici infrastructura şi nici calculele făcute pentru toate aceste imobile şi clădiri.
Această decizie a fost făcută rapid, fără calcule foarte clare, fără o grilă de impozitare stabilită concret şi pe baza unor date care putea genera, dacă era aplicată de la 1 ianuarie, o mulţime de abuzuri şi procese în justiție”, a comentat analistul economic Adrian Negrescu, marţi, la Antena 3.
Probleme privind implementarea creșterilor de impozite la nivel național prin OUG
Pe partea de creștere a impozitelor pe proprietate din Ordonanța creșterilor de taxe (OG 16/2022) există un oarecare dificultăți, în sensul că sunt probleme cu aplicarea. Unele primării ar fi trimis întrebări la Ministerul Finanțelor, spune Adrian Vascu, fost președinte ANEVAR ( Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România).
Mai mult, primăriile au cerut contribuabililor care dețin clădiri nerezidențiale să le furnizeze informații, chiar dacă contribuabilii nu au nicio obligație legală să furnizeze aceste informații, iar rolul și relevanța lor sunt extrem de neclare. Cel mai probabil, primăriile care au trimis acest document au intenționat să încadreze cumva clădirile în studiile de piață ale notarilor, deși doar cunoașterea acestor informații nu va fi suficientă.
“De la ultimele analize pe această temă, încă nu a apărut o poziție oficială privitoare la modalitatea în care se va desfășura în continuare procesul de impozitare a proprietăților, și dacă prevederile OG16/2022 vor suferi vreo modificare de orice fel. Eu rămân la opinia că modul în care este scris în prezent actul normativ, pe aceasta temă, nu poate rămâne așa”, spune Vascu, potrivit Hotnews.