Miercuri, 19 ianuarie, Virgil Popescu a explicat că în primăvară va fi extras gaz natural din Marea Neagră, astfel că România va avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi, ceea ce va reduce şi dependenţa țării noastre de gazul rusesc.

„România dacă ar fi avut gazele din Marea Neagră… eram complet independenţi, eram chiar un furnizor de gaze naturale, un furnizor regional de stabilitate energetică. În schimb, România mai are un perimetru şi acesta este aproape gata, acel perimetru unde face exploatarea Black Sea Oil & Gas.

Am avut discuţii cu ei şi în cursul acestei primăveri va ieşi primul gaz din Marea Neagră, deci România va mai avea un surplus în iarna viitoare de un miliard de metri cubi care va veni din Marea Neagră. Asta va reduce şi mai mult dependenţa României de gazul rusesc”, a explicat acesta.

Romgaz va investi în zăcămintele din Buzău

Ministrul Energiei a spus că Romgaz își va concentra atenția asupra zăcămintelor din Caragele – Buzău, de unde se vor extrage gaze naturale din 2023.

„De asemenea, avem zăcămintele onshore, în interiorul ţării, în special zăcământul de la Caragele, din zona Buzăului, dar zăcământul adânc de la Caragele, unde Romgaz începe investiţiile şi începe să sondeze din nou acum. Şi acolo avem un zăcământ bogat şi unde probabil, în 2023, vorbim de primele gaze din acest zăcământ.

Avem clar ce vrem să facem în zona gazului, care este o zonă foarte sensibilă, foarte legată de jocurile geopolitice regionale şi unde ne concentrăm pentru a putea să nu mai avem valuri în perioada următoare”, a adăugat acesta.

„Nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea de carburanţi”

Referitor la aprovizionarea de carburanţi, Virgil Popescu susține că țara noastră nu va întâmpina probleme. Acesta a enumerat câteva situații critice din trecut, pe care România le-a depășit cu brio.

„România este un producător de petrol, dar şi importă petrol din Kazahstan. KazMunaiGaz îşi aduce petrolul din Kazahstan şi suntem mai puţin expuşi din punctul acesta de vedere decât celelalte ţări, pentru că suntem o ţară producătoare atât de petrol cât şi de gaze naturale, iar preţul petrolului urmăreşte cotaţiile mondiale.

Nu cred că vom avea probleme cu aprovizionarea cu carburanţi, chiar deloc nu cred că vom avea. Nu am avut probleme când a fost acea explozie la rafinăria Petromedia, când rafinăria a fost oprită şi atunci nu s-a pus problema. Am reuşit să discutăm cu actorii din piaţă, cu KazMunaiGaz, care şi-a adus din import şi cu OMV-Petrom, şi-a adus supliment şi nu am avut probleme”, a reamintit acesta la B1 TV.