Vești bune pentru români! Indemnizaţia de hrană a fost aprobată! Cine primește banii în cont în februarie

Vești bune pentru mulți români care se vor bucura de aproape 300 de lei în plus la salariu sub formă de indemnizație de hrană. Cu toate acestea, banii vor intra începând cu luna februarie.

Sindicaliştii din domeniu spun că aceasta va fi plătită abia de luna viitoare, din cauza unei alte interpretări dată legii de Ministerul Finanţelor. Luna aceasta, însă, se va plăti „sporul de solicitare neuropsihică”: 10% din salariu.
Indemnizaţia de hrană promisă bugetarilor şi, implicit, şi cadrelor didactice, ar fi creat o bulversare a sistemului, scrie zdi.ro. Astfel, chiar dacă echipa de specialişti în IT ar fi introdus noi specificaţii în programul de salarizare din învăţământ încă din luna decembrie, pentru că Ministerul Finanţelor interpretează diferit cele 4 legi şi ordonanţe pe baza cărora se seglementează indemnizaţia de hrană, sumele de bani vor ajunge în buzunarele profesorilor abia la jumătatea lunii februarie, când are loc plata lichidării pe luna ianuarie pentru profesorii români.
Reprezentanţii profesorilor români din sindicate specifică că această interpretare a Ministerului Finanţelor nu va afecta în niciun fel veniturile profesorilor, iar singurul efect este acela că banii pe cele douiă luni vor veni într-o singură tranşă, şi nu în două, cum ar fi trebuit. Chiar şi aşa, reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) consideră că măsura nu este una corectă. „Indemnizaţia ar fi trebuit să se dea în luna ianuarie, însă nu se va da, pe baza unei interpretări a legii făcute de Ministerul Finanţelor, care din punctul nostru de vedere nu este corectă şi legală. Banii vor veni într-o singură tranşă, la lichidarea pentru luna ianuarie”, explică Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.
O altă nemulţumire pe care o au reprezentanţii cadrelor didactice este legată de sporul de 10% acordat pentru suprasolicitare neuropsihică „În cazul formei actuale a legii, directorii sunt în mod clar dezavatajaţi şi discriminaţi, mai ales că predau la clasă. Directorii au parţial normă de predare, şi în mod clar vom lua măsuri dacă nu se rezolvă nimic”, a mai menţionat Laviniu Lăcustă.
Indemnizaţia de hrană pentru profesorii români se calculează în raport cu suma de 4.160 de lei, care reprezintă brutul a doua salarii minime, aşa cum prevede legea cuantumul ei, bani pe care profesorii ar trebui să-i primească pe tot parcursul anului. Practic, în fiecare lună, profesorii vor primi peste 300 de lei brut în plus la salarii, cu condiţia să aibă toată zilele lucrate. Mai exact, din această sumă se va mai scădea, dacă personalul din învăţământ are zile de concediu. Indemnizaţiile sunt asimilate salariilor, prin urmare se vor opri toate contribuţiile şi impozitele pe venit. La lichidarea pentru luna decembrie, care va avea loc la mijlocul acestei luni, profesorii români nu vor primi aşadar indemnizaţia de hrană (ce va fi plătită peste o lună), dar vor primi sporul de 10% pentru solicitarea neuropsihică.