Ministerul Energiei vine cu vești bune pentru români cu doar câteva săptămâni înainte de începerea iernii. Se pare că românii nu trebuie să fie îngrijorați în legătură cu existenta unor probleme legate de asigurarea consumului de gaze şi electricitate la iarnă.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei, România este pregătită pentru sezonul rece. Țara noastră şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze şi de combustibil pentru producţia de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.
Anunțul vine după ce, miercuri, 21 octombrie, a avut loc prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă şi măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligaţii în acest sens.
Astfel, potrivit sursei citate, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranţă şi securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale şi cărbune, precum şi nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători.
Stocurile sunt suficiente
„În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi; stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820.000 tone; în ceea ce priveşte stocurile de combustibili, faţă de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât şi volumul de gaze înmagazinat au valori superioare; gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aproximativ 80%, iar debitul Dunării este de circa 7.000 mc/s (în secţiunea Porţile de Fier); la grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparaţii/remediere; operatorii de distribuţie energie electrică şi gaze naturale sunt pregătiţi, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate”, au arătat reprezentanţii ministerului.
Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale şi de energie electrică în perioada sezonului rece, au adăugat ei.
„Funcţionarea sigură şi stabilă a Sistemului Energetic Naţional, dar şi a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021”, se mai precizează în comunicat.