Potrivit Comisiei Europene, proiectul e programat să fie finalizat în 2026, aceasta fiind prima autostradă care va asigura legătura între Marea Neagră și cu rețeaua de autostrăzi din vestul Europei.
Autostrada va avea o lungime de circa 123 km, o parte importantă fiind construită prin munte, iar costul estimat e de circa 2,7 miliarde euro, plus TVA.
În ce stadiu se află autostrada Sibiu – Pitești
Autostrada Sibiu-Piteşti va avea o lungime de circa 123 kilometri şi este împărţită în cinci loturi:
• Sibiu-Boița
• Boița-Cornetu
• Cornetu-Tigveni
• Tigveni-Curtea de Argeș
• Curtea de Argeș-Pitești
De asemenea, în această lunp, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) urmează să lanseze licitația pentru proiectarea și execuția secțiunii 3 Cornetu – Tigveni din Autostrada Sibiu – Pitești. Cu o valoare estimată de 4,78 de miliarde de lei (1 miliard de euro), acesta va fi cel mai mare contract de infrastructură licitat vreodată în România.
Având în vedere valoarea record a contractului, este de așteptat ca lupta pentru această secțiune să fie una dură și de lungă durată. Spre comparație, pentru lotul câștigat de Astaldi, cu o valoarea de aproape trei ori mai mică, licitația s-a finalizat abia anul acesta, după aproape trei ani de evaluări și de război al contestațiilor.
Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de 122,11 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.
Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est.
Comisia Europeană a mai anunţat joi că a aprobat două scheme de ajutor introduse de România, cu un buget total de aproximativ 229,4 milioane lei (47,7 milioane euro). Aceste scheme sunt destinate sprijinirii companiilor active în sectoarele creşterii porcilor şi păsărilor, care au fost afectate de pandemia de coronavirus.