De multe ori ni s-a întâmplat să tânjim după anumite produse marcă românească, însă să nu ne încumetăm să le cumpărăm deoarece prețul era destul de piperat. Ei bine, cu ocazia reducerea cotei TVA, anumite produse vor fi mai ieftine. Impactul bugetar al acestei măsuri va fi de de 836 de miliaone de lei în 4 ani.
„Se propune reducerea cotei de TVA de la 9% la 5% pentru livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, respectiv produse montane, bio, tradiţionale, autorizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Livrarea acestor alimente va fi însoţită de copia documentului de recunoaştere/atestare/certificare eliberat de autoritatea competentă, cu excepţia livrării efectuate către consumatorul final. Cetăţenii şi consumatorii din România solicită din ce în ce mai frecvent produse de înaltă calitate, ceea ce generează o cerere de produse alimentare cu anumite caracteristici identificabile, care sunt obţinute din materii prime de cea mai bună calitate, cu proprietăţi organoleptice superioare, fără aditivi alimentari în compoziţie”, precizează iniţiatorii proiectului de act normativ.
Nevoia de produse alimentare de bună calitate a românilor vine ca urmare a numărului mare de oameni care s-au îmbolnăvit sau chiar au murit din cauza alimentației precare. Studiile arată că România are a doua cea mai mare rată a mortalităţii din UE, după Bulgaria. Conform Raportul elaborat în comun de Comisia Europeană şi de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (State of Health in the EU), elaborat anul trecut, în România au loc 1.530 decese la 100.000 locuitori, media UE find de 1.036 de cazuri. Cele mai des întâlnite decese sunt provocate de bolile sistemului circulator (cardiovasculare, cerebrovasculare), care vin ca urmare a unui stil de vață nesănătos.
Este cunoscut faptul că România este țara din Europa care stă cel mai bine la obezitate. Statistica arată că 9,1% dintre adulţi au fost obezi în 2014, comparativ cu 7,9% în 2008. Când vine vorba despre obezitatea în rândul copiiilor statistica arată și mai trist. În ultimul deceniu s-a dublat numărul de cazuri de obezitate în rândul copiiilor, media la nivel european fiind 6%.