România pare să depășească cu bine actuala criză financiară. Un raport publicat miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) confirmă faptul că instituția şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2022 şi 2023.
Pe de altă parte, BERD avertizează că dacă lucrurile merg bine în 2022, în anul viitor se aşteaptă la o încetinire semnificativă a ritmului de creştere.
Astfel, conform celor mai recente estimări publicate de BERD, în 2022, economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4%. De cealaltă parte însă, în 2023, țara noastră ar urma să bifeze un avans de doar 1,9%, cifre revizuite semnificativ în sus faţă de estimările din luna mai.
Referitor la situația din Sud-Estul Europei, BERD arată că Bulgaria, România, dar și Grecia, au reușit să înregistreze o creştere economică solidă în prima jumătate a lui 2022.
Analiști avertizează însă că deja încep apară semnale ale unei încetiniri semnificative în a doua jumătate a anului. Inflaţia a ajuns în zona de două cifre, ceea ce a determinat guvernele din regiune să atenueze impactul asupra firmelor şi gospodăriilor, însă incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie în lunile următoare are efect asupra încrederii şi investiţiilor.
Creșterea PIB-ului României, estimată la 5,4% în 2022
În ceea ce privește ritmurile de creştere a PIB, sursa citată estimează că acestea vor rămâne solide, în special în cazul Greciei şi României, pentru anul 2022, dar toate cele trei economii UE din Europa de Sud-Est ar urma să înregistreze o reducere semnificativă a ritmului de creştere în 2023.
Referitor la situația României, BERD arată că o creștere a PIB este estimată la 5,4%, însă în 2023, cifrele sunt cu mult mai mici, avertizează sura citată.
„După o revenire de 5,9% în 2021, stimulată de consumul privat, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans surprinzător de 5,8% în prima jumătate a lui 2022. Eliminarea restricţiilor care aveau legătură cu pandemia a stimulat consumul privat, în special de servicii… Pe ansamblul anului 2022, creşterea PIB este estimată la 5,4%… În 2023, deteriorarea veniturilor gospodăriilor, costurile cu finanţarea şi energia care constrâng investiţiile şi cererea externă slabă, în special din Germania, vor duce la o creştere modestă a PIB-ului de 1,9%, dar există în continuare riscuri în scădere în cazul în care va apărea o recesiune mai gravă decât se preconizează în zona euro”, se arată în raportul BERD.
Ce se va întâmpla cu PIB-ul Ucrainei în 2022?
În același timp, sursa citată mai precizează că economiile din regiunea sa de activitate vor înregistra în 2022 o creştere de 2,3% în 2022, cu 120 de punte de bază peste previziunile sale din luna mai, graţie activităţii solide din prima jumătate a anului, când gospodăriile au cheltuit economiile acumulate cu prilejul carantinelor din pandemie, în pofida unei scăderi a salariilor reale.
Pe de altă parte, BERD spune că reducerea livrărilor de gaze ruseşti a dus la o diminuare a prognozelor de creştere pentru 2023 până la 3%, de la un avans de 4,7% cât estima anterior.
Astfel, PIB-ul Ucrainei este prognozat să se contracte cu 30% în 2022, în timp ce economia Rusiei ar urma să scadă cu 5%, în loc de un declin de 10% cât estima anterior BERD. Economistul șef de la BERD spune că acest lucru confirmă faptul că sancțiunile impuse energiei nu au avut efectul mult așteptat.
„Nu este niciun secret că sancţiunile impuse energiei nu au fost atât de eficiente”, a spus economistul şef de la BERD, Beata Javorcik.