Vești bune pentru România! O spune chiar Nicolae Ciucă: Avem o creștere de 40,3 miliarde lei
Așadar, premierul a spus că actuala execuție bugetară reprezintă „radiografia corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele șase luni”.
„Consider necesar să subliniez că această execuţie bugetară reprezintă, practic, radiografia corectă a tuturor deciziilor luate la nivelul Guvernului în primele şase luni şi, aşa cum arată datele, putem spune că în pofida crizelor succesive cărora trebuie să le facem faţă, măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului pentru protejarea economiei şi a cetăţenilor s-au reflectat în creştere a veniturilor şi în menţinerea cheltuielilor bugetare sub creşterea valorii nominale a PIB”, a declarat Nicolae Ciucă.
Veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
De asemenea, premierul a arătat și că deficitul din primele șase luni este de 1,71% din PIB, iar veniturile au crescut cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Avem o creştere nominală de 40,3 miliarde lei. Cheltuielile au crescut cu 14.3%, menţinându-se sub nivelul de creștere a veniturilor şi absorbţia fondurilor europene a crescut cu 16,4%, de asemenea faţă de anul trecut”, a declarat Nicolae Ciucă.
Totodată, premierul a spus și că reducerea deficitului a ajuns la 1,25%, faţă de 2,86%, cât era în 2021.
„Astăzi, ne raportăm la un deficit de 1,71%. (…) Anul acesta, creşterea colectărilor arată o creştere de 0,6%. Practic, am ajuns la 8,1% faţă de 7,5% din PIB anul trecut”, a spus Ciucă.
Nicolae Ciucă a vorbit și despre alocările stabilite pentru programele de sprijin pentru România, punctând că „au avut la bază măsuri pe care le-a urmărit pentru a se realiza practic cât se poate de concret şi anume efactura, radarul mărfurilor, creşterea colectării”.
Exprimat ca procent din PIB, deficitul bugetar a înregistrat o scădere cu 1,15 puncte procentuale pe primele șase luni ale anului 2022 față de aceeași perioadă a anului 2021, de la 2,86% din PIB la 1,71% din PIB, arată Ministerul de Finanțe, într-un comunicat de presă.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 216,70 mld lei în primul semestru al anului 2022, cu 22,9% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut. Evoluția favorabilă a acestora fost influențată preponderent de avansul veniturilor din TVA, venituri nefiscale, alte impozite și taxe pe bunuri și servicii și contribuții de asigurări.
Încasările din impozitul pe salarii și venit au totalizat 16,93 mld lei în prima jumătate a anului, consemnând o creștere de 18,4% (an/an), susținută de sporul încasărilor din declarația unică (+40,2%), impozitul pe dividende (+36,7%), respectiv impozitul aferent pensiilor (+28,5%). Totodată, veniturile din impozitul pe salarii au crescut cu 10,9%, sub evoluția fondului de salarii din economie (+11,8%).