Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a transmis încă de vineri veștile bune pentru România. Acesta transmite că a fost aprobată în Guvern Ordonanţa de Urgenţă care reglementează cadrul instituţional, fluxurile financiare şi modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin PNRR.
Astfel, adoptarea documentului permite, practic, începerea implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în România.
Practic, în conturile țării vor intra recent și restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR, asta după ce vineri a fost semnat acordul în acest sens. Mai mult, anumite investiţii vor putea fi efectuate prin agenţiile de dezvoltare regională, a mai precizat Dan Vîlceanu.
Cine primește primii bani
Conform ministrului, ANAF și Autostrada A3 ar putea fi primii beneficiari ai sumelor. Astfel, ordonanţa care reglementează fluxurile financiare din cadrul PNRR era necesară pentru a cheltui banii din avans. Acesta a indicat că primele fonduri din PNRR se vor îndrepta către ANAF, pentru implementarea legii caselor de marcat, și către autostrada A3.
„Primele sume le putem deja atrage pentru o reformă pe care a făcut-o ANAF, legarea caselor de marcat, de exemplu. Este o investiţie pentru care putem trage deja primele sume. Acolo sunt înscrise în PNRR 150 de milioane de euro, jalonul era de 150.000 de case de marcat, din cele 600.000, deci putem trage cam 25 la sută din cele 150 de milioane de euro.
Aşteptăm să fie publicată în Monitorul Oficial ordonanţa. Cred că mai putem trage nişte sume pe Autostrada A3 , nu mai ştiu valoarea facturilor, dar cred că undeva, în urmă cu o săptămână, erau deja 150 de milioane de lei facturate, dacă nu mă înşel”, a mai precizat Vîlceanu.
România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro prin PNRR. Din această sumă, 14,24 miliarde de euro sunt finanţări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro reprezintă împrumuturi acordate în condiţii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.
Prima tranșă din prefinanţarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, a fost plătită României la începutul acestei luni. Pentru anul viitor, este prevăzută o finanţare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiţionalităţilor din program.