Vești bune pentru România. Urmează o dezbatere aprinsă în Parlamentul European privind extinderea spațiului Schengen
Europarlamentarul liberal a transmis pe pagina sa de socializare că liderii celor mai mari 3 grupuri din Parlamentul European, respectiv PPE, Socialiștii și Renew, au agreat să solicite săptămâna viitoare o dezbatere în Parlament privind tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen.
„Liderii celor mai mari 3 grupuri din Parlamentul European (PPE, Socialiștii și Renew) au agreat să solicite, de comun acord, săptămâna viitoare o dezbatere în Parlament privind tratamentul incorect în cadrul procedurii de extindere a spațiului Schengen. Sunt convins că Parlamentul European va fi unit de partea României”, a scris Siegfried Mureșan.
Anterior, europarlamentarul a criticat decizia luată și Austria și a subliniat că argumentele folosite de autoritățile austriece sunt „false”.
„Austria declară că a votat împotriva aderării României și extinderii spațiului Schengen fiindcă spațiul Schengen nu este funcțional. Austria uită să spună că fix cu 5 minute înainte votase pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, deci pentru extinderea spațiului Schengen.
Toate argumentele auzite de la Austria în această perioadă au fost false. Vom arăta acest lucru foarte clar în următoarele zile în Parlamentul European, în spațiul public și cu orice ocazie”, a transmis Siegfried Mureșan.
Nicolae Ciucă, despre refuzul privind Schengen
În altă ordine idei, premierul Nicolae Ciucă a spus că România nu se dă bătută şi continuă bătălia pentru intrarea în spaţiul Schengen.
„În acest moment, se discută cu instituțiile europene și cu președinția cehă pentru a putea să identificăm care sunt soluțiile imediate care pot fi luate, și de asemenea discutăm cu partea suedeză pentru că urmează să preia președinția de la Cehia și să analizăm oportunitatea repunerii pe agenda Consiliului a deciziei de aderare”, a declarat vineri, 9 decembrie, Nicolae Ciucă.
„În acest moment, se discută la nivelul MAE și cu instituțiile europene care ar putea fi soluțiile și demersurile care să ducă la o decizie favorabilă.
Altfel, să repunem pe agendă subiectul, în condițiile în care Austria își menține decizia politică de a nu fi de acord cu aderarea României, nu cred că este oportun”, a adăugat prim-ministrul, întrebat de jurnalişti dacă preşedintele Iohannis ar putea cere convocarea unui Consiliu JAI extraordinar.