Dobânda de referinţă Euribor la trei luni a scăzut joi la minimul record de 0,714%, înregistrat pentru prima dată în noiembrie, pe fondul aşteptărilor că lichiditatea în exces furnizată de băncile centrale va rămâne în sistemul financiar pentru o perioadă lungă de timp.
Rata Euribor la trei luni este principalul indicator al creditării interbancare în euro şi cel mai important barometru al aşteptărilor din piaţă privind dobânzile şi al predispoziţiei băncilor de a împrumuta. Euriborul la şase luni a rămas apropiat de rata dobânzii de politică monetară de 1% practicată de BCE, urcând la 0,997%. Dobânda Euribor la un an a crescut la 1,243%, iar cea la o săptămână s-a menţinut la 0,382%.
Majoritatea creditelor în euro (cu dobândă variabilă), mai ales cele ipotecare, au o formulă de calcul a dobânzii legată de Euribor (la trei sau şase luni), la care se adaugă marja băncii. Aşadar, o reducere a Euribor se va resimţi, peste o lună sau două, în funcţie de modalitatea de actualizare practicată de fiecare bancă, într-o scădere a ratei lunare.