"Euforia este eronată şi este nevoie de continuarea deprecierii. Francul este încă foarte puternic", a declarat la finele săptămânii trecute ministrul Finanţelor Eveline Widmer-Schlumpf, prezentă la reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la Davos.
Banca naţională a Elveţiei a impus în septembrie 2011 un plafon de 1,20 franci pe euro asupra ratei de schimb valutar pentru a proteja exportatorii. În contextul crizei datoriilor de stat din Europa, deprecierea obligaţiunilor guvernamentale ale statelor din sudul zonei euro a determinat investitorii să caute active mai sigure, printre care s-a numărat şi moneda elveţiană.
Francul s-a depreciat în acest an cu 3,2% faţă de euro, dar se tranzacţionează cu 9,1% peste cursul mediu al ultimilor 5 ani şi cu 35% mai sus decât minimul atins în octombrie 2007, de 1,68 franci pe euro.
Ministrul Economiei Johann Schneider-Ammann a afirmat, sâmbătă, că francul este prea puternic şi că speră că se va devaloriza mai mult, împărtăşind poziţia colegei sale.
De la începutul anului şi până în prezent francul elveţian s-a depreciat cu aproape 4% faţă de leu, de la 3,6523 lei pentru un franc la 3,5227 lei.
Cel mai mic franc raportat la leu în 2013 a fost pe 18 ianuarie, atunci când referinţa BNR era de 3,4758 de lei, adică cu peste 5% mai mic decât cursul mediu de schimb de la începutul anului.
Sursa: mediafax.ro