Recent, Consiliul European (CE) a adoptat o directivă care introduce drepturi noi pentru angajații care au în îngrijire rude cu probleme medicale grave. Schimbările prevăzute de directivă vor trebui transpuse în legi și în România, în cel mai scurt timp. Printre altele, directiva oferă dreptul la concediu de îngrijire persoanelor care au grijă de rudele grav bolnave. Schimbările sunt prevăzute în Directiva Parlamentului European și a Consiliuluiprivind echilibrul dintre viața personală și cea privată a părinților și îngrijitorilor. Pe lângă dreptul la concediu al îngrijitorilor și formulele de lucru flexibile, directiva aduce modificări la nivel european și în ceea ce privește concediul de paternitate și concediul de creștere a copilului.
Directiva a fost adoptată de CE pe 13 mai și va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După intrarea în vigoare, statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a adopta acte cu putere de lege și actele administrative necesare pentru a se conforma directivei, scri avocatnet.ro.
Astfel, prin această directivă se introduce un concept nou la nivelul Uniunii Europene (UE), anume cel de concediu de îngrijitor. Acesta se oferă angajaților care au în grijă rude ce necesită îngrijire sau sprijin din cauza unor probleme medicale grave. UE nu reglementează ce înseamnă „probleme medicale grave”, lăsând definirea acestui termen la latitudinea fiecărui stat membru.
Prin urmare, cei care sunt îngrijitori pentru rude (copiii, părinții sau soțul/soția) vor beneficia de un concediu de cinci zile lucrătoare pe an.
Pe lângă acest nou tip de concediu, directiva UE mai oferă lucrătorilor care sunt îngrijitori și posibilitatea de a-și adapta programul de lucru prin formule flexibile, sub forma lucrului de la distanță, a programelor flexibile de muncă sau a programelor cu timp redus de lucru. Practic, această directivă obligă statele membre să ia măsurile necesare pentru ca nu doar angajații cu copii de până în opt ani, ci și îngrijitorii să aibă „dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopuri de îngrijire”, după cum se specifică în textul actului normativ.
Prezenta directivă a Parlamentului European va intra în vigoare la douăzeci de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După ce se va aplica, statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a reglementa în legislație modificările aduse de acest act normativ.