Ucraina are o nouă lege privind minoritățile naționale
Parlamentul din Ucraina aprobat noua versiune a legii joi, 21 septembrie 2023. Schimbările vizează drepturile şi folosirea limbilor minorităţilor naţionale. Totodată, ea limitează anumite drepturi ale reprezentanților minorității ruse pe perioada desfășurării războiului. Comisia de la Veneția consideră că această prevedere este justificată de contextul războiului.
Amendamentele noii variante a legii anunță că statul ucrainean va asigura furnizarea gratuită de manuale școlare, atât în format tipărit, cât și electronic. Manualele vor fi scrise în limba maternă a elevilor din învățământul secundar care fac parte din minoritățile naționale recunoscute legal în Ucraina, transmite EFE.
Totodată, prin noua lege este recunoscut dreptul de a folosi limbile minorităţilor în publicitate şi pentru desfăşurarea unor acţiuni publice. În plus, statul ucrainean va oferi asistență în limba maternă victimelor violenţei domestice şi beneficiarilor de servicii sociale pentru vârsta a treia.
Amendamentele aduc clarificări și criterii suplimentare pentru determinarea zonelor din țară în care trebuie furnizate servicii educaționale în limbile minorităților, având în vedere densitatea populației care aparține acestor minorități etnice și culturale.
În Ucraina există comunităţi române şi maghiare numeroase şi un număr mai mic de comunităţi formate din etnici de origine poloneză, slovacă, germană, bulgară sau greacă. Versiunile anterioare ale acestei legi limitau mare parte din drepturile recunoscute pentru limbile naţionale.
Modificările limitează unele drepturi ale reprezentanţilor minorităţii ruse
Variantele anterioare permiteau excluderea limbii ruse în ceea ce privește recunoașterea anumitor drepturi. Deși, la cererea Comisiei de la Veneţia (Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept), acea distincție a fost eliminată, Ucraina a păstrat totuși anumite prevederi legate de identitatea minorităților ruse. Astfel, noua formulă limitează anumite drepturi ale reprezentanților minorității ruse pe durata conflictului cu Rusia.
Ucraina explică aceste amendamente prin faptul că identitatea lor națională coincide cu cea a statului agresor. Comisia de la Veneţia a acceptat această prevedere drept justificată.
Într-o opinie ce datează din luna iunie, Comisia de la Veneția considera că noua legislație ucraineană privind minoritățile naționale oferă garanții care respectă standardele internaționale. Cu toate acestea, pentru a asigura o conformitate deplină cu aceste standarde, se sublinia necesitatea reexaminării unor prevederi specifice ale legii.
La fel ca într-o opinie anterioară din 2017, Comisia de la Veneția a subliniat că reducerea semnificativă a predării în limbile minorităților reprezintă o amenințare la adresa supraviețuirii școlilor care utilizează aceste limbi ca limbă de predare. De asemenea, această diminuare poate afecta nivelul de competență lingvistică al minorităților și, implicit, identitatea lor lingvistică în Ucraina.