Potrivit informațiilor transmise de asiguratori, scumpirile au fost înregistrate ca urmare a faptului că România se situează pe primul loc în Europa în ceea ce privește accidentele rutiere.

Polițele RCA s-ar putea ieftini începând din luna octombrie

Companiile de asigurări plătesc în medie despăgubiri de peste 2.000 de euro pentru fiecare accident. Această suma este cu aproximativ 30% mai mare, comparativ cu Polonia și 7% mai mare față de Croația.

Chiar și așa, asigurătorii spun că, începând din luna octombrie, șoferii ar putea beneficia de uşoare scăderi de preţ, chiar dacă este posibil ca Guvernul să nu mai prelungească măsura de plafonare a prețurilor polițelor RCA.

Amintim că anunțul a venit în contextul în care 400 de mii de accidente rutiere se produc în România, în fiecare an, conform statisticilor.

Asigurarea RCA pentru trotinete nu este încă obligatorie în România

Reprezentanții Ministerului de Finanțe, una dintre instituțiile care poate să propună modificarea legislației RCA pentru preluarea noii obligații din directivă, a confirmat că RCA nu este încă obligatorie pentru trotinete.

Directiva (UE) 2021/2118 a modificat legislația europeană referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) și a introdus obligația acestor asigurări inclusiv în cazul trotinetelor sau bicicletelor electrice cu propulsie electrică.

Directiva extinde înțelesul noțiunii de „vehicul”, adăugând acestei categorii și dispozitivele autopropulsate cu o masă mai mare de 25 de kilograme, capabile să se deplaseze cu o viteză de minimum 25 km pe oră.

Astfel, trotinetele și bicicletele electrice sau cele prevăzute cu propulsie auxiliară vor intra sub incidența legislației care reglementează obligativitatea RCA. Statele membre ale UE, deci inclusiv România, trebuie să transpună prevederile acestei directive europene până la data de 23 decembrie 2023.

Pentru modificarea legislației RCA, este nevoie de o ordonanță inițiată de Ministerul de Finanțe, care trebuie adoptată și publicată în Monitorul Oficial. Este nevoie, totodată, de un proiect de lege inițiat de Parlament sau de Guvern.

Legea va merge apoi la vot în Senat și în Camera Deputaților, promulgare de Președinție și publicare în Monitorul Oficial.

Anterior, a apărut informația că se are în vedere un proiect de lege inițiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care va impune plata imediată a unor prime de asigurare pentru proprietarii de trotinete și biciclete electrice.