Ministerul Finanțelor Publice vrea să aloce 135 de milioane de lei pentru plata dobânzilor aferente taxelor auto restituite către şoferi, precizează instituția. Legea prevede că românii care au făcut cereri de restituire sunt îndreptățiti și la plata dobânzilor, dacă banii le-au fost returnați de stat cu întârziere, însă mulți nu au primit aceste dobânzi de la stat. Dobânzile se aplică de la momentul perceperii taxelor și până la momentul restituirii lor. Cuantumul acestora, conform Codului de procedură fiscală, este de 0,02% din suma care trebuie restituită, pentru fiecare zi de întârziere.
Nu toţi şoferii vor primi imediat dobânzile. Ele vor ajunge mai întâi la persoanele care au făcut cereri de restituire pentru taxele auto și cărora le-au fost deja rambursate sumele respective, pentru că dobânzile pot fi virate doar după restituirea integrală a sumelor principale.
Contribuabilii mai primesc o veste bună: din dobânzile acordate nu se vor scădea datoriile pe care le au oamenii la stat, existând o derogare în acest sens. Mai exact, la fel cum s-a întâmplat și cu restituirea taxelor, contribuabilii vor primi integral dobânzile, indiferent de datoriile pe care le au la buget.
În 2018, în urma unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, statul român a reglementat o procedură de restituire a taxei auto, astfel încât cei care plătiseră acestă taxă, care a avut diferite forme de-a lungul timpului, să-şi poată primi banii înapoi.