Vești catastrofale pentru Guvern. Comisia Europeană pornește procedura de infringement iar perspectivele nu sunt deloc pozitive.
Comisia Europeană va lansa miercuri proceduri disciplinare împotriva Italiei prin intermediul unei scrisori potrivit căreia politicile fiscale ale Romei sunt imprudente şi ar putea expune ţara la o pierdere şoc a încrederii pe piaţa financiară, relatează publicaţia La Repubblica, transmite Reuters.
Comisia ar urma să ceară guvernului de la Roma să reducă cheltuielile bugetare cu circa 3-4 miliarde de euro pentru a evita sancţiunile Uniunii Europene, a mai relatat publicaţia. Această informaţie nu ar proveni totuşi din proiectul scrisorii.
Vicepremierul italian Matteo Salvini a indicat după alegerile pentru Parlamentul European că va respinge solicitările UE, la construirea viitorului buget. Salvini are o poziţie puternică în coaliţia guvernamentală, în urma obţinerii unei victorii răsunătoare la alegerile pentru Parlamentul European.
”Mi s-a spus că este pe drum o scrisoare din partea Comisiei Europene, referitoare la economie. Consider că italienii mi-au dat mie şi guvernului un mandat să rediscutăm complet, cu calm şi constructiv să rediscutăm parametrii care au condus la o instabilitate fără precedent a locurilor de muncă, a şomajului şi a temerilor”, a declarat Salvini la Milano.
Recomandarea Comisiei va fi doar un prim pas într-un proces de lungă durată, care cere în mai multe rânduri guvernelor să se conformeze.
Miniştrii de Finanţe din UE ar trebui să aprobe o recomandare pentru procedura de deficit excesiv, iar atunci ar putea fi solicitat ”un depozit fără dobândă” de până la 0,2% din PIB, respectiv de circa 3,5 de miliarde de euro.
Va trebui ca miniştrii de Finanţe din UE să spună dacă sunt de acord cu propunerea Comisiei, probabil la o reuniune de la începutul lunii iulie. Dacă Italia nu va respecta solicitarea pentru depunerea depozitului, ar încălca legislaţia UE.
„Aştept să citesc scrisoarea de la UE, dar Comisia ar trebui să recunoască că oamenii au votat pentru schimbare şi creştere. Ceea ce este clar este că taxele nu vor fi majorate, creşterea YVA nu va avea loc”, a spus Salvini într-un interviu acordat recent la televiziunea La7.
Decizia finală referitoare la alte amenzi ar putea să nu aibă loc timp de mai multe luni, pentru că Italia va primi un termen până la care să îşi corecteze finanţele. UE nu a mai amendat o ţară din cauza bugetului.
Potrivit reglementărilor fiscale ale UE, statele membre trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB şi datoria publică sub 60% din PIB.
Veștile pot reprezenta un semnal de alarmă serios și pentru guvernul de la București, amenințat de asemenea în repetate rânduri cu începerea procedurilor de infringement.