Evocând unele din proiectele ambiţioase ale premierului rus în acest sens, experţii subliniază în primul rând intenţia făcută publică de Putin în luna iulie a.c. cu privire la crearea unei Uniuni economice euroasiatice până în 2013, cu perspectiva de a începe în viitor discuţiile privind comerţul liber cu UE.
De data aceasta Putin ar putea reuşi, spre deosebire de câteva încercări anterioare, apreciază la rândul său The Financial Times, care reaminteşte că, din 2001, în fostul spaţiu ex-sovietic funcţionează deja Comunitatea Economică Euroasiatică (EurAsEC), dar care, în opinia sa, nu este decât o ‘organizaţie pe hârtie’.
Din 2009, Putin încearcă o integrare mai profundă cu doi din cei şase membri ai EurAsEC. Între Rusia, Belarus şi Kazahstan a fost abolit deja controlul vamal şi privind transporturile, iar de la 1 ianuarie 2012 va începe să funcţioneze şi un Spaţiu Economic Unic, cu libera circulaţie a mărfurilor, serviciilor şi capitalului pe un teritoriu locuit de 165 milioane de oameni – 60% din populaţia fostei Uniuni Sovietice.
Toate acestea, după cum notează FT, va aduce participanţilor mai multe beneficii: va contribui la restabilirea legăturilor pe orizontală cu întreprinderile industriale, care s-au pierdut odată cu destrămarea URSS; va elimina barierele în calea comerţului şi chiar ar putea contribui la limitarea influenţei Chinei în regiune. Acest ultim obiectiv, Rusia l-ar putea obţine prin relaţii mai strânse economice şi comerciale cu Kazahstanul, care are economia cea mai de succes dintre toate cele cinci ex-republici sovietice din Asia Centrală. Mai ales că relaţii economice mai strânse cu Rusia au arătat că şi-ar dori Kârgâzstanul şi Tadjikistanul.
Persoanele care îl cunosc bine pe premierul rus spun că, pentru o ‘fericire deplină’, Putin şi-ar dori Ucraina printre ţările membre ale Uniunii vamale menţionate. Aceasta din urmă însă nu a manifestat nicio grabă în acest sens. Cu o populaţie de 45 milioane de persoane, în cazul în care Ucraina se va decide să adere la uniunea respectivă, blocul constituit din fostele republici sovietice va reprezenta trei sferturi din fosta Uniune Sovietică.
În orice caz, Putin a capitalizat înţelepciune din faptul că Occidentul este în prezent preocupat de problema propriilor sale datorii, consideră analistul rus Nikolai Petrov de la Centrul Carnegie din Moscova. ‘Atunci când Rusia este într-o poziţie relativ mai bună în comparaţie cu multe ţări din zona euro, este chiar timpul să -şi promoveze ideile de integrare’, a concluzionat el.
SURSA: Agerpres