Un număr impresionant de antreprenori, dintre cei care au fost chestionați în cadrul unui sondaj realizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), sunt de părere că majorarea salariului minim pe economie, de la 1 ianuarie, îi va obliga să concedieze din angajați. La întrebarea: “Cresterea salariului minim pe economie începand cu 1 ianuarie 2019 va avea ca efect disponibilizarea unor salariaţi din intreprinderea dvs.?”, 42,90% din respondenți evidențiază riscul necesității unor concedieri. La întrebarea: “Dacă da, câți?”, din cei 42,90% de respondenți care au evidențiat riscul necesității unor concedieri, 82,10% au menționat că pot fi disponibilizați între 1 și 5 salariați.
Întrebați ce dificultăți vor întâmpina ca urmare a creșterii salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie 2019, aceștia au spus: scumpirea prețului produselor și serviciilor (61,40%), scăderea profitului (47,10%), concedierea unor salariați (42,90%), scăderea competitivității (27,40%) și pierderea unor contracte/piețe (21,40%). 60,30% din respondenți văd deja că majorarea salariului minim pe economie va avea ca efect creșterea și altor salarii decât cele minime.
Sondajul a inclus și întrebarea: “Susțineți suprataxarea băncilor”. Un procentaj de 61,3% din respondenți au răspuns negativ, doar 38,7% declarând că susțin suprataxarea băncilor. La întrebarea: “Ce efecte vor fi generate de suprataxarea băncilor?”, 69,3% din respondenți au răspuns că băncile vor transfera costurile către clienți, 64% că accesul la creditul bancar va deveni mai dificil și costisitor și pentru populație, și pentru companii (în special microintreprinderile) și pentru statul român (care riscă costuri suplimentare cu serviciul datoriei), 56% au menționat scăderea creditelor nou acordate , diminuând investițiile, consumul și creșterea economică, 46,7% au evidențiat creșterea încasărilor la bugetul de stat.
Pentru acest sondaj au fost 387 de respondenți.