Peste 10 zile va intra în vigoare Ordonanța de urgență adoptată vineri seară de Guvern. În ședința respectivă au fost făcute numeroase modificări: în privința Pilonului II de pensii, guvernanții n-au mai aprobat ca oamenii să îşi poată retrage banii, ci doar să-i mute la Pilonul 1, adică la stat.
Tarifele la gaze şi curent electric vor fi plafonate timp de 3 ani, dar nu din această iarnă, ci abia de la primăvară, iar taxa pentru bănci este mai mică decât propunerea iniţială. La fel şi cea pentru companiile din energie.
Pilonul II de pensii devine de la anul opţional, în sensul că oamenii vor putea să contribuie doar la sistemul administrat de stat.
“Nu-i obligă nimeni pe cei care doresc să rămână în Pilonul II să se mute în Pilonul I, dar vor avea opţiunea aceasta.”, a spus Darius Vâlcov, consilier al premierului.
Tarifele la gaze şi cele la curent electric vor fi plafonate din martie 2019 timp de trei ani, mai prevede ordonanţa. Abia în ianuarie vom afla însă cum va fi pusă în practică această măsură.
“S-a dat posibiltatea ANRE-ului să vină cu o metodologie pentru acest lucru. Vă va fi prezentată imediat după apariţia în Monitor a ordonanţei.”, a mai spus Darius Vâlcov.
Taxarea cifrei de afaceri a companiilor din energie a scăzut la 2%, faţă de 3 cât era iniţial. Nu se aplică şi producătorilor de energie termică. A fost micşorată, faţă de forma iniţială, şi taxa pentru bănci, care are un nou nume: taxa pe active.
“Efectul va fi în felul următor: o reducere a profitului instituţiilor bancare şi protejarea populaţiei.”, a declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.
Ordonanţa prevede şi majorarea salariului minim în construcţii până la 500 de euro net, combinată cu scutirea de impozit şi taxe pe salarii pentru angajaţii din acest sector.