În urma unor informaţii vehiculate în spaţiul public, Ministerul Sănătăţii a transmis luni, 8 februarie, un comunicat în afirmă clar că nu se analizează introducerea de noi sancţiuni pentru medicii care vaccinează împotriva COVID-19 persoane care nu au programări.

“Ministerul Sănătăţii face verificări acolo unde sunt semnalate abuzuri”

“Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări cu privire la informaţiile vehiculate de mass-media referitoare la introducerea de amenzi de până la 20.000 de lei pentru medici în cazul în care vaccinează anti COVID-19 persoane care nu sunt programate:

Ministerul Sănătăţii monitorizează campania de vaccinare anti COVID-19 şi face verificări, în baza reglementărilor în vigoare, acolo unde sunt semnalate abuzuri.

Prioritatea Ministerului Sănătăţii este protejarea prin imunizare a persoanelor la risc: adulţii peste 65 de ani, cei care suferă de boli cronice, sunt încadraţi într-un grad de handicap, imobilizaţi, imunodeprimaţi sau fără adăpost.

Ministerul Sănătăţii nu ia în considerare introducerea unui nou regim de sancţiuni, dar recomandă ferm ca vaccinarea să respecte etapele aşa cum sunt stabilite de legislaţia în vigoare, respectiv HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România cu modificările şi completările ulterioare şi OMS nr. 2171/2020 privind stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare”, au transmis reprezentanţii ministerului condus de Vlad Voiculescu.

De la ce a plecat totul?

Ministerul Sănătăţii a dat această dezminţire în urma unor informaţii referitoare la un posibil proiect de hotărâre aflat în lucru la minister. Acesta ar fi vizat completarea Hotărârii de Guvern 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, scrie Adevărul. Astfel, potrivit documentului respectiv, „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000” următoarele fapte:

a) nerespectarea privind programarea grupelor populaţionale prioritate, în platforma naţională de Rovaccinare, de către medicul de familie, conform fiecărei etape, cum sunt ele stabilite în Strategia de vaccinare împotriva COVID-19;

b) realizarea procesului de vaccinare în centre de vaccinare, de către personalul medico-sanitar, fără a respecta programarea în platforma naţională Rovaccinare.