Cristian Bușoi a anunțat că s-a dat undă verde de la Comisia Europeană pentru finanțare proiectelor de energie și gaze, în România. Pe pagina sa de Facebook, europarlamentarul PNL a spus că sunt vești excelente pentru România. Cu alte cuvinte vin bani de la Bruxelles.

„Comisia Europeană a inclus în Proiectele de Interes Comun (PIC) în domeniul energiei și al gazelor, eligibile la finanțare, mai multe propuneri ale României. Acestea au fost prezentate astăzi în Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) pe care o conduc în Parlamentul European că către directorul general adjunct al DG ENER din Comisia Europeană, Mechthild Wörsdörfer și vor primi undă verde de la Comisie în doar câteva zile, pe 19 noiembrie.

Proiectele depuse de România vor primi finanțate din bugetul TEN-E, Programul care se concentrează pe conectarea infrastructurii energetice a țărilor UE”, a scris Cristian Bușoi.

Vești excelente pentru România. Vin bani de la Bruxelles

Potrivit acestuia, în domeniul Energiei sunt eligibile și vor primi finanțare: Interconexiunea dintre Reșița și Pancevo (Serbia), linia internă dintre Portile de Fier și Reșița, linia internă dintre Reșița și Timișoara/Săcalaz, linia internă dintre Arad și Timișoara/Săcalaz.

Un alt proiect eligibil pentru finanțare este CARMEN, pentru modernizarea rețelei energetice carpatice. Proiect de tip smart grid, acesta care va dezvolta și va conecta mai bine rețele electrice din România și Ungaria. Cu ajutorul CARMEN se estimeazã modernizarea a 23 de stații de transformare, 65 de posturi de transformare, linii aeriene de înaltã tensiune și implementarea tehnologiilor IT și de comunicații specifice, instalarea în rețeaua electricã de transport a unor mijloace moderne de control al tensiunii la nivelul sistemului energetic.

Anunțul făcut de Cristian Bușoi

„Interesul României și al UE este să crească și capacitatea transportării de gaz între țara noastră și Ungaria, legătură cunoscută ca ROHU/BRUA, pentru a permite o capacitate bidirecțională de 4,4 bcm/a și includerea de noi resurse din Marea Neagră. Acest lucru se poate realiza prin extinderea capacității de transport în România de la Recaș la Horia spre Ungaria și prin extinderea stațiilor de compresoare din Podișor, Bibești și Jupa. Sunt necesare, de asemenea o conductă de la Marea Neagră spre Podișor, pentru preluarea gazului din mare, dar și o stație de compresoare pentru fluxlul invers româno – maghiar.

Comisia Europeană a luat în calcul toate aceste proiecte cărora le va acorda, de asemenea, finanțare. Pentru stocarea gazelor au fost propuse pentru finanțare unul dintre proiectele Depomureș sau Birciulești (pentru înmagazinarea subterană a gazelor)”, a notat Bușoi, care este președintele Comisiei pentru Industriei, Cercetare și Energie din Parlamentul European.