Vești excelente pentru start-up-uri, IMM sau companiile mari. Acestea vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 37,5 milioane euro pentru proiecte de peste 1 milioane euro. Ce trebuie să știe beneficiarii?
”Veşti bune din partea Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care a anunţat extinderea cu trei ani a proiectului de finanţare prin HG 807/2014, cu fonduri cuprinse între 500.000 euro şi 37,5 milioane de euro destinate start-up-urilor, IMM, dar şi companiilor mari, până la 31 decembrie 2023”, a anunţat REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene şi ajutoare de stat.
Astfel, potrivit Reviziei 4 din Ghidul Solicitantului, elaborat în baza Hotărârii Guvernului nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, cu modificările şi completările ulterioare, au fost publicate o serie de măsuri suplimentare de sprijin pentru ajutorul de stat acordat solicitanţilor, fie aceştia start-up-uri, IMM sau companii mari/multinaţionale.
În același timp, au fost făcute modificări de care vor putea beneficia solicitanţii granturilor prin schema HG 807/2014.
Astfel, conform noului document, a fost eliminată noţiunea de „standard de cost”, prin urmare se va deconta între 10% din valoare – zona Bucureşti (maximum 7,5 milioane euro), 35% – Ilfov şi Vest (maximum 26,25 milioane euro), respectiv 50% – restul tarii (37,5 milioane euro) din costul efectiv /mp al clădirii.
Noi reguli pentru beneficiari
Totodată, nu se va mai solicita efectuarea dovezii cofinanţării la depunerea proiectului, ci în termen de 6 luni de la emiterea Acordului de finanţare. În plus, nu mai este necesară dovada terenului la depunerea proiectului, însă terenul trebuie să fie liber de sarcini la data depunerii cererii de finanţare, ceea ce va ajuta foarte mult companiile, permiţându-le să primească mai rapid Acordurile de finanţare.
De asemenea, au fost eliminaţi totodată unii indicatori cantitativi nerelevanţi în procesul de analiză, în vederea flexibilizării accesului la finanţare a operatorilor economici.
Și indicatorul calitativ “Impactul acordării ajutorului de stat asupra mediului concurenţial” a fost eliminat.
Mai mult, investiţia poate fi demarată după depunerea proiectului la Ministerul Finanţelor, Departamentul de Ajutor de Stat şi după derularea procedurii de achiziţie, însă acest lucru nu obligă Ministerul să finanţeze compania respectivă.
Sunt eligibile atât companii recent înfiinţate, cu un capital de minim 100.000 lei şi deţinute de persoane care nu mai derulează aceeaşi activitate în alte companii, IMM sau companii mari.
O lecție pentru proiectele noi
”Invităm beneficiarii să analizeze sursele de finanţare nerambursabilă, înainte de a mai demara proiecte de investiţii, mai ales în contextul economic actual şi având în vedere că nu mai trebuie indicat cu exactitate ce tip echipamente trebuie achiziţionate prin HG 807/2014, ci doar suma totală. În noul context, dat fiind faptul că nu mai există standard de cost, se vor putea finanţa şi hoteluri, spitale de către start-up-uri sau companii mari, pe lângă producţie, domeniul care a accesat cel mai mult până în prezent. Obligaţiile beneficiarului de finanţare nerambursabilă sunt de a păstra numărul mediu de angajaţi de pe anul anterior şi de a plăti taxe şi impozite (aferente salariilor, impozit pe profit, taxe la bugetul local etc.) în cuantum egal cu grantul primit, strict pe noul proiect de investiţii, nu şi pe toată compania. Totodată, în Ghidul Solicitantului se regăsesc activităţile care nu sunt finanţate. Domenii ca producţie, HoReCa, reciclare, activităţi medicale, abatoare, activităţi de depozitare pentru terţi sunt, de asemenea, eligibile HG 807/2014. În plus, sunt eligibile cheltuieli cu construcţia de active noi / achiziţia de echipamente, însă nu şi renovarea de clădiri existente”, a declarat Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională, prin realizarea de investiţii iniţiale în active fixe de înaltă tehnologie pentru realizarea de produse cu valoare adăugată mare, indiferent de dimensiunea beneficiarilor.
Valoarea totală a unui proiect de investiţii trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Această valoare a fost determinată prin raportarea la o valoare echivalentă de aproximativ 1 milion euro (calculată la un curs de 4,5 lei/euro). Bugetul maxim al schemei este de 4,070 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 925 milioane euro.
”Sesiunea de depunere este în permanenţă deschisă, ceea ce înseamnă ca se pot depune proiecte în mod continuu. Sesiunea de evaluare durează circa 4 luni, însă companiile pot demara investiţia inainte de a primi Acordul de finanţare, cheltuielile fiind decontate în situaţia în care proiectul este finanţat”, a adăugat Roxana Mircea.
REI Finance Advisors şi REI International Consulting, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea şi monitorizarea proiectelor de investiţii atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare), cât şi pe scheme de ajutor de stat (HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 810).
Echipa REI Grup numără în prezent peste 35 de consultanţi în cele şase birouri regionale.
REI a atras finanţări pentru peste 250 de proiecte la nivel naţional, cu peste 100 de proiecte implementate şi o rată de succes de 99%. În 2019, REI Grup a înregistrat proiecte aprobate în cuantum de 80 milioane euro, iar în acest an valoarea proiectelor aprobate va depăşi pragul de 200 milioane euro.