Știm cu toții cât de greu este de suportat traficul din București. Infrastructura orașului nu poate suporta o densitate atât de mare de autovehicule. Din cauza lipsei locurilor de parcare, traficul este îngreunat. Multe parcuri şi spaţii verzi din Bucureşti ar urma să fie modificate sau ar putea chiar să dispară cu totul, pentru a face loc unor parcări.
Primăria Capitalei va declara zonele respective de utilitate publică, pentru a face loc unor parcaje subterane, alei pietonale sau chiar cafenele. Locuitorii din zonele vizate şi activiştii de mediu avertizează că urmează un dezastru ecologic şi se opun modificărilor.
Parcul Sălii Palatului va fi schimbat complet. Ca să construiască 900 de locuri de parcare subterane, Primăria Generală are nevoie de o bucată de spaţiu verde, care se va transforma în acces spre parcaj. Câteva zeci de arbori ar urma să dispară.
„Se produce o betonare totală şi o dizlocare majoră de pânză freatică. Este o mare pierdere, mai ales că aici sunt obiective istorice extraordinare.
Deşi renovat acum 3 luni, Parcul Tribunalului ar putea fi şi el transformat într-o parcare. Arborii din zonă sunt martori ai veacurilor. Fac parte din Codrii Vlăsiei care acopereau odinioară centrul Bucureştiului. Aici, primăria vrea să facă alei pietonale.
-OK, e nevoie de parcări în zonă, dar e nevoie şi de parcuri. Aş prefera să rămână parcul.
În Parcul Izvor, chiar vis-a-vis de Parlament, o bucată de parc ar urma să se transforme într-o bibliotecă subterană. Iar pe spaţiul verde de peste drum de acesta, PMB ar mai vrea să facă o parcare şi un pasaj pietonal. Numai aici pierdem aproape peste 2,5 hectare de teren”, Dan Trifu, Eco-Civica
Una dintre cele mai dramatice schimbări ar urma să fie pe Bulevardul Unirii. Pe porţiunea dintre Piaţa Constituţiei şi Piaţa Unirii şoseaua care e acum pe centrul arterei ar urma să fie mutată la margine, iar arbori ar urma să dispară. În locul benzilor de circulaţie ar urma să apară terase şi cafenele şi o zonă de promenadă.
„Nu este un proiect util şi prioritar pentru bucureşteni. Nu se fluidizează circulaţia , ci o mută aglomeraţia care este creată”, Marina Popescu, reprezentat asociaţie administratori.
Consilierii generali au aprobat toate proiectele, mai puţin cel de la Sala Palatului. Chiar şi aşa, activiştii de mediu spun că acţiunea primăriei e ilegală.
„Legea pentru protecţia mediului la articolul 71 interzice schimbarea de destinaţie a terenurilor amenajate sau prevăzute ca spaţii verzi”, Dan Trifu, Eco-Civica.
Proiectele fac parte din Planul Integrat de Dezvolare Urbană, un proiect de peste 200 de milioane de euro care ar urma să schimbe faţa oraşului până în 2030. Consilierii din Opoziţie nu sunt de acord cu o parte din ele.
Roxana Wring, consilier general USR: Se intenționează transformarea unor zone de spații verzi în spații construibile. Deci aceste proiecte nu trebuie votate.
După declararea zonelor de utilitate publică, municipalitate poate începe demersurile pentru obţinerea autorizaţiilor de construire. ONG-urile estimează că peste două mii de copaci vor fi sacrificaţi, scrie Digi24.