Veşti fiscale bune pentru producătorii de miere

Mierea ar putea fi inclusă pe lista alimentelor cu TVA redus la 9%, dacă Ministerul Finanţelor îşi va respecta promisiunile făcute apicultorilor. Autorităţile au decis deja neimpozitarea mijloacelor utilizate în transportul stupilor, măsură care ajută sectorul, după un an, 2014, în care condiţiile meteo nefavorabile au determinat scăderea producţiei la jumătate.

"Am avut întâlniri cu cei de la Ministerul de Finanţe şi i-am convins să treacă în Codul Fiscal neimpozitarea mijloacelor de transport de toate categoriile specializate în transportul stupilor, dar şi în ceea ce priveşte realizarea inspecţiei tehnice periodice odată la trei ani şi nu la un an, cum este în prezent, pentru că noi folosim aceste mijloace de transport doar parţial, circa două – trei luni pe an. De asemenea, avem promisiuni şi pentru reducerea TVA la miere la 9%. Cred că sunt semnale pozitive pentru apicultura românească în acest an. Este un sector care nu cere mult, dar aduce foarte mult", a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.  



Preşedintele ACA a mai menţionat că apicultorii au primit integral ajutoarele de minimis acordate de către Ministerul Agriculturii în 2014 pentru a compensa o parte din pierderile de producţie înregistrate din cauza ploilor, iar proiectul privind Legea Apiculturii a trecut cu sprijinul reprezentanţilor Ministerului Agriculturii de Comisa de specialitate din Senat în forma propusă de ACA. 



Apicultorii români au solicitat autorităţilor de mai bine de cinci ani reducerea TVA la miere în vederea diminuării evaziunii fiscale din sector, estimată la 35-40%, dar şi pentru creşterea consumului de produsele apicole pe piaţa internă, în condiţiile în care românii consumă printre cele mai scăzute cantităţi de miere din Europa. 



În 2014, producţia de miere s-a redus la jumătate din cauza secetei înregistrate în vestul ţării şi a ploilor excesive din sud, iar preţul mierii a urcat cu 15 procente. 



Potrivit datelor ACA, anul trecut s-a obţinut la nivel naţional doar 50-60% din producţia anuală de miere, estimată la 18.000 – 20.000 de tone, cea mai redusă producţie fiind înregistrată la mierea de salcâm unde s-a realizat doar o treime din media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o cantitate anuală de 4.000-5.000 tone. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 şi 35%, iar mierea de floarea-soarelui, în funcţie de zone, s-a realizat între 45 şi 60%. 



România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine. În sistem ecologic, producţia de miere a fost anul trecut de 3.200 de tone, iar familiile de albine certificate în acest sistem de 110.000. 



Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creştere faţă de acum 10 ani, dar, comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda şi Belgia, ei se situează încă în coada clasamentului european. 



ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar.

 

Târg pentru apicultori

 

Peste 100 de apicultori din toate colţurile ţării şi-au anunţat deja prezenţa la ediţia a 12-a a Târgului Naţional al Mierii, organizat în perioada 20 – 22 martie 2015 pe platforma Apicolă Băneasa, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), singura entitate de profil cu acoperire naţională şi organizatorul evenimentului. 



"Până la această dată avem deja 90% din spaţii ocupate şi sperăm ca până miercuri să depăşim 100 de expozanţi la fel ca în anii anteriori. Chiar dacă anul acesta o parte dintre producătorii de utilaje au mai renunţat să participe, apicultorii vor veni în număr mare pentru că vor să îşi promoveze mierea şi produsele apicole", a declarat Ioan Fetea. 

 

Sursa: Agerpres