Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că, începând din 16 octombrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură – APIA va acorda plăţi în avans în cadrul schemelor directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent de maximum 70% din suma finală.

„Astăzi, printr-o hotărâre de guvern vom aproba şi cuantumul plăţilor directe de suprafaţă şi al plafonului pentru sprijinul cuplat zootehnic la speciile ovine şi caprine.

Un miliard de euro, plătiți în avans

Practic, începând din 16 octombrie 2020, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură poate acorda şi va acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal şi zootehnic, într-un procent de maxim 70%. 70% din suma finală putem să le plătim la avans.

Este vorba de un miliard de euro, bani care vor fi rambursaţi în începutul lunii ianuarie de către Comisie”, a declarat Oros, joi seară, în şedinţa de Guvern, întrebat de premier care e situaţia privind plăţile directe la hectar.

Ministrul Agriculturii a precizat şi cuantumurile pentru plăţile directe în sectorul vegetal: „schema de plată unică pe suprafaţă – 98,7 euro pe hectar, plata redistributivă pentru fermele mici şi mijlocii – 5 euro pe hectar, între 1 şi 5 hectare şi 48 de euro între 5 şi 30 de hectare, plata pentru înverzire – 57,8 euro pe hectar şi plata pentru tinerii fermieri – 36,6 euro pe hectar”.

Peste 800.000 de fermieri vor beneficia de ajutoare

„De asemenea, plafonul aferent plăţilor directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine şi caprine este de 71 milioane de euro, iar cuantumul unitar este de 17,9 euro pe cap de animal”, a adăugat Oros.

El a precizat că de aceste forme de sprijin vor beneficia „peste 800.000 de fermieri”.

De asemenea, Oros a declarat joi că ajutorul de stat pentru culturile afectate de secetă – în suprafaţă de peste 1,1 milioane de hectare – se ridică la 850 de milioane de lei.

El a prezentat în şedinţa de guvern situaţia finală privind ajutorul de stat acordat pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2019 şi care au fost afectate de secetă.

„Banii au ajuns în contul fermierilor. Sunt 27.861 de beneficiari, s-au plătit 850 de milioane de lei, iar suprafaţa afectată a fost 1.116.860 hectare”, a declarat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, banii au intrat în conturile fermierilor încă de săptămâna trecută, după ce s-au făcut controalele administrative.