Vești importante pentru părinți și elevi. Cum vor funcționa școlile în funcție de situație epidemiologică? Ordinul a fost publicat deja în Monitorul Oficial
Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, a fost publicat luni în Monitorul Oficial.
„Prezentul ordin reglementează procedura şi măsurile obligatorii privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, care se vor aplica în unităţile de învăţământ preuniversitar/conexe/instituţiile de învăţământ, în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, pentru beneficiarii primari ai dreptului la învăţătură, studenţi şi personalul din sistemul naţional de învăţământ. (…) Modalitatea de desfăşurare a activităţilor ce presupun prezenţa fizică a studenţilor în instituţiile de învăţământ superior se decide în conformitate cu principiul autonomiei universitare, cu respectarea prevederilor legale aplicabile”, se arată în primul articol al ordinului.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţa pe 1 septembrie că nu vor mai fi permise în unităţile de învăţământ „nici măcar activităţile remediale” după depăşirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 6 la mia de locuitori.
Potrivit lui Cîmpeanu, singura excepţie va fi la învăţământul special, unde activităţile de terapie vor fi permise şi după depăşirea ratei de 6 la mie.
„Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mia de locuitori în localitate, toate creşele, grădiniţele şi şcolile vor funcţiona cu prezenţă fizică. După depăşirea ratei de 6 la mie rămân deschise creşele şi grădiniţele. Toţi elevii intră în online cu o singură excepţie: învăţământul special. Pentru învăţământul special activităţile de terapie, activităţi prin care elevii cu cerinţe educaţionale speciale învaţă practic să supravieţuiască, vor fi permise şi după depăşirea ratei de infectare de 6 la mie. Este singura excepţie. După depăşirea ratei de infectare de 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activităţile remediale”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.
Oficialul menţiona atunci că ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii este în forma finală, însă va fi semnat „după abilitare” de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).
CNSU a adoptat, pe 2 septembrie, o hotărâre pentru abilitarea Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii în vederea emiterii unui ordin comun prin care să fie stabilite măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.
Despre ce scenarii este vorba
Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii are în vedere următoarele scenarii:
- în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2;
- în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri în unităţile de învăţământ, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.
Sursă foto: Dreamstime