Anunț de ultimă oră pentru românii cu credite la bănci!
BNR a dat publicităţii cotaţiile ROBOR pentru ziua de luni, 29 august. Cum au evoluat indicii ROBOR la trei luni, şase luni şi douăsprezece luni, potrivit datelor venite de la Banca Centrală?
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 7,95%, de la 7,96% valoare înregistrată în şedinţa precedentă, potrivit datelor BNR.
La începutul anului indicele era 3,02%, iar în martie, indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la trei luni a început anul 2022 la 3,02%, iar la debutul lui 2021 se situa la 1,98%.
Creșterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Cât este ROBOR la șase luni
Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 8,11% de la 8,12%, cât a fost în şedinţa precedentă.
Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a stagnat la 8,26% cât era în şedinţa anterioară.
ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.
Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Cu cât s-a depreciat leul în ultimii 13 ani
Trebuie amintit că așa cum a susținut consilierul de strategie la Banca Națională a României (BNR), românii cu credite sunt cei mai avantajați în această perioadă. Cu toate că și aceștia au de pierdut. Adrian Vasilescu a explicat că leul s-a depreciat cu 96 de bani față de euro în ultimii 13 ani. Consilierul de strategie de la BNR a mai precizat că suma cu care s-a depreciat leul față de euro în acești ani este una importantă.
„Practic, în această perioadă de 13 ani și ceva, leul s-a depreciat față de euro cu 96 de bani, 96 de bani este o cifră infimă și sunt 13 ani, în această perioadă de 13 ani s-a înscris și criza din 2008-2009, recesiunea din 2009 și 2010, evenimentele din 2010, încă două recesiuni importante, de asemenea inflații mari.
Adrian Vasilescu a mai spus că 11 milioane de persoane fizice au până în 16 milioane de conturi, subliniind că aceste persoane au trecut mai multă vreme prin fenomenul numit „represiune financiară”.Totuși, prin aceste furtuni, leul s-a depreciat cu 96 de bani. Asta este cifra importantă, iar ideea este stabilitatea financiară, stabilitatea absolută a acestei piețe, care de fapt constituie stâlpul activității financiare din România”, a continuat el.