Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, admite că în România există o criză în ceea ce privește carnea de porc.

„Credința mea este că nu ne paște o criză alimentară, cel puțin nu în viitorul imediat. (…) Am văzut și eu, citesc tot felul de analize făcute de specialiști FAO sau ONU, care ne semnalează că peste 10, 15 ani sau acum de când a apărut această pandemie o să apară și o crză alimentară. Sigur, unii pun această criză alimentară pe seama schimbărilor climatice, a fenomenelor extreme care duc la pierderi mari de producție”, a spus ministrul la Digi24.

Ministrul a arătat că în România sunt probleme în ceea ce privește carnea de porc și legumele.

„Avem o criză a cărnii de porc, aceasta a apărut în 2017, când s-a instalat pesta porcina africană, care într-un an și jumătate a acoperit aproape toată țara și care a făcut ca multe ferme să fie falimentate. Astăzi, de exemplu, din 3,6 milioane locuri de cazare în ferme la porc la îngrășat sunt ocupate sub 900.000. (…) Producția internă acoperă doar 25% din consumul intern”, a mai spus ministrul.

Ministrul Agriculturii: Avem o problemă cu legumele

Și la legume se înregistrează un deficit al balanței comerciale.

„Avem o problemă, dacă mă uit pe balanța comercială, cu legumele. Dacă la carnea de porc avem un deficit al balanței comerciale de 620 de milioane euro anual, la legume avem un deficit de 500 milioane de euro”, a adăugat Adrian Oros.

Ministrul Agricuturii susține că România are o problemă structurală și că singura soluție ar fi asocierea micilor fermieri.

„Noi avem și o problemă structurală, foarte mulți fermieri sunt mici, au putere de negociere mică, nu reușesc nici atunci când își procură semințe, îngrășăminte, pesticide să obțină prețuri avantajoase, nici atunci când vor să-și valorifice producția nu reușesc să o valorifice pe toată, astfel âncât foarte mulți dintre ei nu rezistă pe piață”, a precizat ministrul.

Sursa foto: Wikimedia