Vești încurajatoare la nivel european. Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în ultimul an

Ultimele date publicate de către Oficiul European pentru Statistică la începutul acestei săptămâni arată încurajator din punct de vedere climatic. În ultimii trei ani, emisiile de gaze cu efect de seră au înregistrat o scădere semnificativă.

Potrivit datelor publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile economice ale unităţilor rezidente din Uniunea Europeană s-au situat, în 2020, la 3,5 miliarde tone echivalent CO2, în scădere cu 9% faţă de 2019 şi de 24% faţă de 2008.

Totodată, sursa citată mai precizează că, în funcție de domeniul de activitate, cele mai ridicate emisii de gaze cu efect de seră în 2020 a fost industria prelucrătoare (740 milioane tone echivalent CO2; 21% din totalul gazelor cu efect de seră emise), urmată de furnizarea de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat (719 milioane tone echivalent CO2; 21%) şi totalul activităţilor gospodăriilor (693 milioane tone echivalent CO2; 20%).

Trebuie menționat faptul că gospodăriile emit gaze cu efect de seră pentru transport, încălzire şi alte scopuri.

În același timp, Eurostat mai arată și că în intervalul 2008, adică primu an de referință posibil și 2020, cea mai semnificativă scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră a fost înregistrată în domeniul furnizării de electricitate, gaze, abur şi aer condiţionat (minus 41%), industria extractivă (minus 38%) şi industria prelucrătoare (minus 27%).

Ce și-a propus Comisia Europeană

Amintim faptul că UE continuă lupta împotriva schimbărilor climatice și a poluării. Astfel, Executivul comunitar şi-a propus o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, pentru a ajunge la neutralitate climatică până în 2050.

Un alt raport publicat de UE în cursul anului trecut arăta că în România, din 1990 până în prezent, nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră a scăzut cu aproximativ 55% și cu 25% din 2005 până în 2021.

Sursa citată mai preciza și atunci că emisiile care fac obiectul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii au înregistrat cea mai mare reducere în 2019 în Uniunea Europeană, scăzând cu 9,1%, adică aproximativ 152 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent, faţă de 2018.

În ceea ce privește motivele care au dus la o astfel de scădere, potrivit UE, aceasta s-a datorat mai ales sectorului energiei electrice, în care emisiile au scăzut cu aproape 15%, în principal ca urmare a înlocuirii producţiei de energie electrică pe bază de cărbune cu producţia de energie electrică din surse regenerabile şi pe bază de gaze naturale.

Emisiile din sectorul industrial au scăzut cu aproape 2%. Emisiile verificate generate de aviaţie, care acoperă în prezent doar zborurile din Spaţiul Economic European, au continuat să crească modest faţă de 2018, respectiv cu 1%, adică cu aproximativ 0,7 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent. Emisiile nereglementate de EU ETS, cum ar fi cele generate de sectoarele industriale care nu fac obiectul ETS, de transporturi, clădiri, agricultură şi deşeuri, nu au înregistrat nicio schimbare semnificativă faţă de nivelurile din 2018.