Aerul din casă e, de multe ori, mai poluat decât cel din exterior. Asta pentru că avem parte de poluanți emiși de materialele de construcție, mobilier, electrocasnice, produsele de curățenie, fumul de țigară și chiar odorizantele de cameră. Chiar dacă majoritatea preferă să-și aerisească locuința cât se poate de des, nu mulți știu că avem la îndemână și alte soluții. Una dintre ele o reprezintă purificatoarele de aer. Acestea ne pot scăpa de stres și ne ajută să diminuăm toxicitatea din casă.
Gătitul, curățenia și folosirea parfumantelor de cameră nu fac decât să încarce aerul cu mulți compuși chimici.
Mulți români au înțeles cât de benefice sunt lumânările și bețișoarele parfumate. Acestea ajută la eliberarea particulelor toxice. Cât timp lumânarea este aprinsă, în aerul din cameră sunt eliberate particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe care au potențial cancerigen. Cu cât fitilul este mai lung, cu atât lumânarea eliberează o cantitate mai mare de compuși toxici, care plutesc în aer și câteva ore după stingerea ei.
Cum ne dăm seama că ceva este în neregulă cu aerul din casă
O lumânare care arde ajunge chiar să tripleze numărul microparticulelor de pulberi în suspensie care plutesc în cameră. Aerul devine și mai toxic dacă folosim bețișoare parfumate.
„Apariția strănutului, a rinoreei, a ochilor înlăcrimați, a mâncărimii, a iritației tegumentului feței cu mâncărimi la nivelul nasului, a ochilor sunt primele semne că este ceva în neregulă cu aerul din camera din casa în care locuim. Produșii pe care îi emană au acest efect iritativ la nivelul căilor respiratorii”, spune Veronica Șurlea, medic primar pneumolog, potrivit Digi24.
Deschiderea geamului poate duce ca poluarea în interior să crească, mai ales dacă locuim într-un oraș supraaglomerat.
„Ne afectează mulțimea de construcții de șantiere care sunt în oraș. Cred că într-o proximitate de 2 kilometri, fiecare bloc din București are câte o construcție în derulare. Vântul aduce tot felul de praf, de particule, în interior”, arată Robert Manea, expert în calitatea aerului.
Aparatele care purifică aerul, o soluție
O soluție la care apelează tot mai mulți oameni sunt aparatele care purifică aerul, dipozitive prevăzute cu filtre care absorb praful, polenul, substanțele chimice, microbii și chiar virusurile. Robert Manea, expert în calitatea aerului, explică modul de funcționare: „Aici avem exemplul unui filtru care a fost folosit 6-7 luni, iar el a pornit de la această culoare. Reține orice particulă mai mare de 0,03 microni. Dacă nu reține el, reținem noi, respirăm noi”.
Medicii spun că trebuie să ținem cont și de câteva reguli simple ca să putem respira aer cât mai curat în casă.
„În dormitor încercăm să evităm să păstrăm plante care produc polen, să nu dormim în aceași cameră cu animalele de companie, să nu avem prea multe covoare care să rețină praful. Dacă ajungem în living, încercăm, la fel, să evităm să avem multă mobilă, iar dacă o avem, trebuie să ștergem praful cât mai frecvent”, atrage atenția Veronica Șurlea, medic primar pneumolog.