Vești nesperate pentru cei cu mașini diesel și pe benzină. Este informația momentului în România

carburanti, benzina, motorina, benzinarie

SURSA FOTO: Dreamstime

Încă o veste bună pentru șoferii din România. Prețul carburanților a scăzut din nou, pentru a 15-a oară consecutiv. Astfel, românii plătesc acum mai puțin pentru un litru de motorină sau benzină.

Ieftini pe bandă pentru benzină și motorină

La stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, prețurile la carburanți, urmărite de specialiști în acest an, au atins un nivel redus semnificativ, în data de 15 iunie: 6,88 lei pe litru pentru benzină și 6,93 lei pe litru pentru motorină.

Această modificare vine după ce prețurile au fost ajustate în scădere pe 5 iunie.

În acea perioadă, compania petrolieră a redus prețul benzinei și al motorinei cu 8 bani pe litru, conform informațiilor Economica.net.

Conform sursei citate, Petrom a ieftinit carburanții la 1 iunie, scăzând prețul benzinei cu cinci bani pe litru și prețul motorinei cu doi bani pe litru.

Ieftinirile au început în prima parte a lunii aprilie. De atunci, prețul benzinei a scăzut cu 53 de bani pe litru, iar al motorinei cu 55 de bani pe litru.

Accizele cresc: Carburanții vor deveni mai scumpi

Conform sursei citate, carburanții vor deveni mai scumpi peste o lună, întrucât acciza la carburanți va crește în două etape în acest an, următoarea etapă fiind programată pentru 1 iulie.

Începând cu 1 iulie, prețurile vor crește din cauza majorării accizelor, inclusiv a TVA-ului aferent. Acciza va ajunge la 43 de bani pentru fiecare litru de benzină și 40 de bani pentru fiecare litru de motorină.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București a fost monitorizată datorită poziției de lider pe piața distribuției de carburanți din România, având o rețea de 555 de stații de distribuție, inclusiv 393 sub brandul Petrom și 162 sub brandul OMV.

În anul 2023, prețul la benzină și motorină a fost întotdeauna subiect de analiză atentă pentru români, mulți dintre ei depinzând de autoturismele personale sau de lucru.

Ca urmare, societatea a simțit o presiune considerabilă din partea acestui segment, ceea ce l-a determinat pe premierul Marcel Ciolacu să intervină pentru a calma opinia publică.

Ce spunea Ciolacu despre majorarea accizei la carburant

Românii cu siguranță își vor aminti perioada în care Guvernul a plafonat prețul la carburant cu 50 de bani, o măsură care a fost subiect de ironii din partea multora.

În același timp, cetățenilor li se aducea aminte că România are printre cele mai mici prețuri la carburanți din Europa, ceea ce sugerează că nu existau motive reale pentru plângeri.

Marcel Ciolacu a declarat că va avea o discuție pentru a investiga motivele creșterii prețului carburanților, menționând că a aflat că prețul barilului de petrol a crescut din nou.

El a subliniat că prețurile sunt influențate ușor de evenimente precum războaiele. Ciolacu a menționat că România are al doilea cel mai mic preț la carburanți din Europa, cu excepția Bulgariei.

Marcel Ciolacu/SURSA FOTO: Facebook/Marcel Ciolacu

El a remarcat că această creștere a prețurilor s-a văzut în toată lumea și în Europa.

Ciolacu a adăugat că se va încerca menținerea acestei creșteri într-un grafic controlat, recunoscând că aceste scumpiri vor afecta întregul lanț de distribuție.

”O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea preţ cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa.

O să încercăm să o ţinem într-un grafic. De asemenea, ştim că creşterea preţului la carburant aduce pe urmă, pe tot lanţul pe orizontală, anumite scumpiri, Nu e o scumpire atât de mare…”, a explicat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a menționat că acciza care va crește începând cu 1 iulie 2024 este printre cele mai mici din Europa.