ANIS este programul prin care companiile de tehnologie din România susţin cadrele didactice tinere în integrarea tehnologiilor noi şi a metodelor inovative de predare în programa universitară, iar termenul limită de depunere a proiectelor este 15 septembrie.

„Educaţia este unul dintre obiectivele strategice ale ANIS încă de la înfiinţarea Asociaţiei. Prin acest program încercăm să balansăm presiunea pe activitatea de cercetare din universităţi cu nevoia de actualizare permanentă a curriculei şi de implementare a unor metode de predare moderne.

Practic, programul Bursele ANIS reprezintă încercarea industriei de IT de a veni în sprijinul mediului educaţional din România prin recompensarea oamenilor excepţionali din spatele catedrelor”, declară Gabriela Mechea, director executiv ANIS.

Care sunt condițiile

Pentru a fi eligibili, candidaţii trebuie să deţină titlul de doctor şi gradul didactic de lector universitar, iar vârsta nu trebuie să depăşească 40 de ani. Cursurile propuse de aceştia trebuie să se încadreze în domeniile: Big Data, Cybersecurity, Inteligenţă Artificială (AI), Machine Learning (ML), Fintech, HealthTech şi Tech for All (introducerea cursurilor de tehnologie în facultăţile non-IT), se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei.

De asemenea, la ediţia din acest an a Burselor ANIS se vor putea înscrie în cursă şi asistenţii universitari, care pot propune soluţii pentru actualizarea laboratorului, cu acordul cadrului didactic titular, urmând ca premiul să se împartă în funcţie de elementele inovatoare introduse de fiecare parte (minimi 50% pentru asistenţii universitari).

„Candidaţii vor trece printr-un proces de evaluare preliminară, în baza aplicaţiei şi a unui clip video în care vor prezenta succint elementele inovatore. Ulterior, finaliştii vor susţine un interviu cu membrii comitetului de evaluare. Data limită pentru înscrierea proiectelor este 15 septembrie 2020, iar regulamentul programului şi criteriile de evaluare pot fi consultate la anis.ro/programe”, se arată în comunicatul citat.

Programul Bursele ANIS a fost lansat în anul 2018 la iniţiativa Asociaţiei pentru a stimula eforturile cadrelor didactice – lectori şi asistenţi universitari – în introducerea în curricula universitară a celor mai noi tehnologii din industrie şi unor tehnici de predare inovative. Programul se derulează la nivel naţional, cadrele didactice calificate beneficiind de câte o sponsorizare în valoare de 5.000 de euro.

În cadrul primelor două ediţii ale competiţiei s-au calificat 22 de proiecte depuse de cadre didactice din 17 facultăţi din România, fiind selectate cadre didactice din cadrul unora dintre cele mai mari centre universitare din România: Universităţile „Politehnica” din Bucureşti şi Timişoara, ASE, UNATC din Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, universităţile „Al. I. Cuza” şi „Gheorghe Asachi” din Iaşi, „Transilvania” din Braşov, „Tehnică” şi „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea din Bucureşti.

Burse de peste 100.000 de euro

Valoarea totală a burselor acordate se ridică la 110.000 de euro.

În acest an, sponsorii Burselor ANIS sunt: Adobe, Atos, Bitdefender, Cornerstone Technologies, Deutsche Bank, Endava, Enea, Qualitance şi Wipro.

Înfiinţată în anul 1998, ANIS reprezintă interesele companiilor IT româneşti şi sprijină dezvoltarea industriei locale de software şi servicii, creşterea atât a companiilor implicate în proiecte de externalizare, cât şi a celor care generează proprietate intelectuală, prin crearea de produse.

În cadrul Asociaţiei sunt reunite atât companii mici, cât şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin, cu sedii în toate marile centre IT din ţară, cu peste 38.000 de angajaţi.

Veniturile anuale cumulate ale membrilor ANIS depăşesc 2,5 miliarde de euro.