Decontarea directă obligatorie la RCA este susținută de brokeri. Potrivit acestora, o astfel de măsură generează creşterea calităţii serviciului de asigurare. Ideea a fost împărtășită de reprezentanţii Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare (PRBAR). Ei au arătat că RCA „devine o protecţie şi pentru sine, pe lângă protecţia pentru un terţ păgubit”.

Reprezentanţii PRBAR au avut joi o întâlnire de lucru la sediul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Este vorba de o organizaţie patronală din domeniul asigurărilor din România. La această întâlnire au fost prezenţi cei mai importanţi jucători ai industriei de brokeraj din România. Din partea ASF au fost prezenţi Nicu Marcu, preşedintele ASF și Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF. A mai participat şi Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Strategie şi Stabilitate Financiară.

„Au fost analizate avantajele şi provocările decontării directe, măsura pe care o brokerii o susţin fără rezerve, ca fiind generatoare de creştere a calităţii serviciului de asigurare”, se arată într-un comunicat de presă.

Acţionând în interesul clientului, brokerii de asigurări vor aduce la cunoştinţa tuturor asiguraţilor anumite aspecte. „odată cu intrarea în vigoare a OUG care introduce decontarea directa oligatorie, RCA devine o protecţie şi pentru sine, pe lângă protecţia pentru un terţ păgubit”, se menţionează în comunicat.

RCA și serviciul de decontare directă

Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

Potrivit informațiilor din proiectul respectiv, decontarea directă între asiguratorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

accidentele auto se produc pe teritoriul României;

vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;

prejudiciile au rezultat în urma unui eveniment produs exclusiv între două vehicule;

ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la data evenimentului;

din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor.