Vești pentru românii cu credite. Ce se întâmplă azi, 15 noiembrie cu indicele ROBOR

Robor

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,58% pe an, față de 5,56%. La începutul anului 2024, era 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023, 7,56%.

Indicele ROBOR înregistrează o nouă creștere

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor la creditele de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut vineri la 5,58% pe an, față de 5,56% pe an în ședința anterioară, conform datelor Băncii Naționale a României (BNR).

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata dobânzii la care băncile participante la calculul acestui indice sunt dispuse să împrumute alte bănci prin depozite în lei. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezintă rata cu care o bancă acordă împrumuturi altor bănci.

La începutul anului 2024, indicele ROBOR la trei luni era de 6,21%, iar pe 3 ianuarie 2023 a fost de 7,56%.

ROBOR la șase luni, utilizat pentru calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,62% pe an, față de 5,60%, iar ROBOR la 12 luni a urcat la 5,66%, de la 5,65%.

Indicele pentru creditele consumatorilor

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,99% pe an, calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul II 2024. Acesta a crescut față de valoarea de 5,86% din trimestrul anterior.

IRCC, sau Indicele de referință pentru creditele consumatorilor, include două variante: indicele zilnic și cel trimestrial.

IRCC zilnic al pieței monetare interbancare este calculat zilnic și reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor efectuate pe piața interbancară, ținând cont de volumele acestora.

IRCC trimestrial se calculează la finalul fiecărui trimestru și este stabilit ca media aritmetică a valorilor zilnice ale IRCC din trimestrul anterior, având în vedere toate zilele lucrătoare ale acestuia. Acest indice se aplică de către instituțiile de credit în trimestrul următor.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial, a fost stabilit în mai 2019, când a intrat în vigoare OUG 19/2019, care modifică modul de calcul al ratei dobânzii pentru creditele în lei cu dobândă variabilă.

Ce influențează indicele

Evoluția indicelui ROBOR este influențată de mai mulți factori, printre care inflația, lichiditatea pe piața monetară, riscurile din finanțele publice și politica fiscală.

Creșterea inflației determină o majorare a dobânzilor interbancare, inclusiv a ROBOR, pentru a menține echilibrul economic.

În perioadele cu lichidități scăzute, cum ar fi colectarea taxelor sau plata salariilor, băncile se împrumută la rate mai ridicate, ceea ce duce la creșterea ROBOR.

De asemenea, politicile economice nesigure sau contradictorii pot determina băncile să devină mai prudente și să retragă lichiditățile, având un impact direct asupra ROBOR. Măsurile fiscale care stimulează consumul pot determina o creștere a dobânzilor pe piață.