De unde, nu demult, se anunțase că se alocase 3% din PIB, iată că evoluția cadrului economic și social impus de pandemie impune noi măsuri. Se intră mai puternic în PIB.
Pandemia de coronavirus afectează în mod semnificativ veniturile, iar deficitul bugetar pe 2020 ar putea depăşi 5% din produsul intern brut, a declarat luni ministrul Finanțe Florin Cîțu. Ce era planificat până acum acoperea maximum necesarul de finanţare pentru o perioadă de cinci luni.
Șomajul tehnic e scump
Măsurile variază de la garantarea liniilor de credit şi subvenţionarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri până la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic. Florin Cîţu a spus că trimiterea în şomaj tehnic a aproximativ un milion de oameni costă patru miliarde de lei pe lună. “Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună”, a spus ministrul Finanţelor, adăugând că o revizuire a bugetului ar putea fi aprobată în cursul zilei de maine.
5% din PIB nu va fi de ajuns
“Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a spus Cîţu. Acesta a mai menţionat că Ministerul Finanţelor înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB.
Cîţu a declarat pentru Reuters că se aşteaptă la o revenire economică în formă de “V” în a doua jumătate a anului, pe baza comportamentului actual al multor companii care au decis să îngheţe producţia în loc să facă concedieri.