Produsul Intern Brut al Chinei în perioada iulie-septembrie 2012 a înregistrat o creştere de 7,4% în ritm anual, a anunţat Biroul naţional de statistică (BNS), în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de agenţia financiară Dow Jones. În primul trimestru al acestui an PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 8,1%, după care a încetinit la 7,6% în al doilea trimestru.

Pe primele nouă luni ale acestui an China, a doua economiei mondială, a înregistrat o creştere anuală de 7,7%, ceea ce permite oficialilor chinezi să fie încrezători că obiectivul de 7,5% fixat pentru ansamblul anului 2012 va fi atins.

‘Semnele de stabilizare a economiei naţionale sunt mai clare judecând după cifrele din trimestrul al treilea şi în special cele privitoare la luna septembrie’, a declarat purtătorul de cuvânt al BNS, Sheng Laiyun, într-o conferinţă de presă. ‘Principalii indicatori arată că, deşi creşterea a continuat să încetinească, ritmul declinului s-a redus’, a adăugat Sheng Laiyun.

Deşi o creştere a PIB-ului de 7,4% ar fi un motiv de mare bucurie pentru economiile dezvoltate care se confruntă în prezent cu recesiunea, pentru China este vorba de o încetinire semnificativă în condiţiile în care în 2011 economia chineză a înregistrat o creştere de 9,2%, iar în ultimele trei decenii a înregistrat o medie anuală de creştere de aproape 10%.

Datele statistice arată că investiţiile de capital fix, responsabile pentru jumătate din PIB-ul Chinei în 2011, au înregistrat o creştere de 20,5% în primele nouă lui ale anului, peste estimările analiştilor. De asemenea, vânzările cu amănuntul au crescut şi ele în septembrie cu 14,2%, după o creştere de 13,2% în luna august, iar producţia industrială a crescut cu 9,2% în ritm anual în luna septembrie, faţă de o creştere de 8,9% în luna august.

Acestea sunt ultimele date statistice ce vor fi publicate înaintea unui important congres al partidului comunist chinez în noiembrie, în cadrul căruia ar urma să fie desemnată o nouă generaţie de lideri. Sub mandatul actualei conduceri de la Beijing, economia chineză a urcat de pe locul şase pe locul al doilea în topul celor mai mari economii din lume.
SURSA: Agerpres