Vești proaste din Germania

Economia Germaniei nu îşi va regăsi elanul în acest an, în condiţiile în care, în trimestrul al treilea, a evitat la limită intrarea în recesiune, a avertizat, luni, Banca centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite AFP.

'Înrăutăţirea aşteptărilor mediului de afaceri şi stagnarea comenzilor indică o evoluţie economică slabă în Germania cel puţin până la sfârşitul lui 2014', apreciază Bundesbank, în buletinul său pe luna octombrie. 



Potrivit unei estimări preliminare publicată săptămâna trecută, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,1% în al treilea trimestru al acestui an. În trimestrul al doilea 2014, economia germană a înregistrat o contracţie de 0,2%, iar o nouă contracţie în al treilea trimestru ar fi însemnat că prima economie europeană ar fi intrat în recesiune. 



'O adevărată relansare economică este aşteptată în continuare la mai mulţi parteneri importanţi din zona euro', subliniază Bundesbank, iar 'mişcarea de relansare a investiţiilor companiilor germane se va simţi cu un anumit decalaj, din cauza riscurilor mondiale ridicate şi a incertitudinilor legate de anumite măsuri de politică economică', în particular cea privind introducerea unui salariu minim pe economie de la 1 ianuarie 2015, susţine Banca centrală a Germaniei. 



În schimb, pe partea pozitivă, Bundesbank susţine că recenta depreciere a monedei euro, precum şi scăderea semnificativă a preţului petrolului, vor ajuta cea mai mare economie europeană să-şi revină treptat în cursul anului următor. Bundesbank consideră că principalul motor al creşterii economice va fi consumul privat, graţie performanţelor solide ale pieţei muncii, fluxului de imigranţi şi majorărilor salariale. 



Atât Guvernul, cât şi principalele institute economice germane, şi-au revizuit în ultimele săptămâni prognozele de creştere pentru acest an. Berlinul mizează pe o creştere economică de 1,2% în 2014, în timp ce Fondul Monetar Internaţional şi principalele institute economice germane prognozează o creştere de 1,3%.

 

Sursa: Agerpres