Facturile pe care românii le plătesc pentru curent electric ar putea avea, în viitor mai multe componentă. a căror prezență nu este deloc o veste bună. În momentul de faţă, facturile conţin două componente, suplimentar faţă de contravaloarea energiei electrice şi a accizei şi TVA: contribuţia pentru cogenerarea eficientă şi certificatele verzi.
Se scumpește curentul lectric sau, cel puțin așa se poate înțelege din ultimele modificări legislative în domeniu. Facturile la energie electrică ar putea conţine în viitor şi alte componente, alături de cele de acum, dacă toate intenţiile autorităţilor române de a stimula investiţiile în generarea de energie se vor materializa. Puse în faţa necesităţii apariţiei unor noi capacităţi de producţie, autorităţile elaborează acum noi scheme de sprijin, care, în final, se vor regăsi în facturile conumatorilor de energie electrică.
Autorităţile vor să introducă două noi scheme prin care să sprijine noi investiţii în tehnologiile clasice. Una ar fi pentru susţinerea în continuare a producţiei de energie electrică din cărbune, iar a doua pentru construirea de reactoare nucleare.
Ambele scheme presupun de fapt că se vor plăti nişte sume de bani, în plus. Nimeni nu a spus, oficial, până acum, care va fi sursa, pot fi alocaţii bugetare sau bani plătiţi de consumator, prin factură, evidenţiaţi separat, aşa cum sunt acum certificatele verzi si contribuţia de cogenerare.
Consultanţii în energie spun că aceste costuri suplimentare vor fi trecute în facturile consumatorilor.
“Cel puţin în ultimii cinci ani, peste 95% din investiţiile în capacităţi noi de producţie au avut nevoie de o formă de sprijin, la nivel global. Toate sumele acordate invstitorilor s-au recuperat într-un fel sau altul de la consumatorii finali, fie prin creşterea preţului de achiziţie, fie prin majorarea unor componente ale preţului final-au fost cazuri în care costurile cu piaţa de capacitate au fost introduse în tariful de transport. Ca atare, şi consumatorii din România vor susţine noile investiţii create ca urmare a schemelor suport, în factură. Cel mai important lucru, în opinia mea, ar fi ca investiţiile susţinute să aibă cel mai mic cost posibil în aşa fel încât impactul în factură să fie minim”, a declarat Sorin Elisei, senior manager la Deloitte România, pentru Economica.net.