Românii cu venituri mici se grăbesc să îşi cumpere o casă. De la anul, nu se vor mai încadra la un credit mare, din cauza limitelor impuse de Banca Naţională.

Din 2019, Banca Naţională a decis să impună un grad de îndatorare de maximum 40% din venitul net. Asta înseamnă că mulţi fie vor rămâne în chirie, fie se vor muta într-o locuinţă mai mică şi mai ieftină.

De cealaltă parte, dezvoltatorii simt pericolul şi nu mai măresc preţurile ca până acum. Deja se gândesc să construiască şi apartamente mai mici, care să se adapteze cererii de anul viitor.

„Un bun segment al populaţiei nu va mai beneficia de un credit la aceeaşi valoare precum înainte. Deci, implicit, cred că, pe termen scurt taie există oameni care se vor grăbi să cumpere un imobil pentru că de la 1 ianuarie nu se vor mai încadra.”, spune Iancu Guda, analist financiar.

 “Preţurile astăzi, în marile oraşe şi în România, în general, sunt supraevaluate cu cel puţin 25-30%”, mai spune Iancu Guda.

Oraşele Braşov şi Cluj-Napoca au fost campioanele ultimelor 12 luni în ceea ce priveşte scumpirile. Datele arată şi că în Bucureşti preţurile au crescut în cel mai slab ritm din toată ţara. Dar tot ating aproape 1.300 de euro pe metrul pătrat în zonele bune. Potrivit unor voci din piaţă, locuinţele s-ar putea ieftini şi cu 15-30 la sută în 2019. Iar dezvoltatorii se pregătesc pentru un nou trend, scrie Observator.tv.