Finalul anului 2021 vine cu vești proaste pentru locuitorii orașului Timișoara. Recent, timișorenii au rămas fără apă caldă și fără căldură, în plină toamnă, când temperaturile au început să fie din ce în ce mai scăzute, iar acum, aceștia au primit un anunț șocant din partea primarului. Se pare că facturile se vor dubla. Iarna ce se apropie cu pași repezi va goli buzunarele locuitorilor din orașul Timișoara. Aceștia vor fi nevoiți să achite de două ori mai mulți bani pentru facturile de la încălzire. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a luat această hotărâre și dorește să meargă cu ea, marți, în CL Timișoara, unde se vor aproba noile tarife.
Facturile au suferit modificări și în București, cu toate acestea, spre deosebire de Timișoara, în Capitală, facturiile cresc în medie doar cu 100 de lei, mai ales că primăria subvenționează agentul termic.
„Va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara și pentru România”
Deși conducerea este conștientă de faptul că o mare parte dintre locuitorii Timișoarei nu au suficienți bani să achite acest preț, primarul consideră că această problemă aparține Guvernului.
Dominic Fritz a afirmat că dublarea prețului la facturile de la încălzire este cea mai bună soluție în momentul de față. Acesta a explicat că propunerea Colterm era de a tripla tariful de termoficare pentru abonații săi din cauza creșterii masive a prețului la gaze naturale. Fiind conștient de impactul negativ pe care o asemenea măsură l-ar putea avea asupra timișorenilor, primarul a propus limitarea prețului la o dublare.
„Știu că și o dublare a tarifului va depăși posibilitățile financiare pentru mulți timișoreni. Am încredere că Legea consumatorului vulnerabil va atenua din efectele acestei decizii și sper că viitorul guvern va lua măsuri suplimentare pentru populație.”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei consideră această măsură ca fiind cea mai responsabilă în momentul de față și vine cu argumente care justifică decizia aleasă de el.
„Nicio companie nu poate supraviețui dacă este forțată să vândă la un preț mai mic decât o costă să producă. Este baza economiei de piață.
Solidaritatea timișorenilor, prin subvenționarea termoficării din bugetul local, este limitată nu doar de lege (subvenția fiind plafonată), ci și de realitatea matematică. Am ajuns la un punct în care, chiar dacă am da toți banii din bugetul local la Colterm pentru subvenție, tot nu ar ajunge să acopere prețul gazului.
Soluția din trecut pentru a acoperi diferența între tarif și cost real, folosită la prețuri de producție mult mai mici decât azi, a fost să facă datorii la furnizor. Pentru că nu a vrut să acopere factura nici din bugetul local, nici din tariful pentru populație, fosta administrație ne-a lăsat peste 70 milioane datorii la E.On și încă 230 milioane de datorii la alți furnizori și la stat. De asemenea, a cumpărat și certificatele CO2 din 2019 cu un credit pe care trebuie să-l stingem în acest an. Nu doar că trebuie să plătim aceste datorii acum, ci trebuie să facem și plata în avans și nu mai putem rostogoli costurile termoficării la nesfârșit în viitor.
Suntem în pline negocieri, iar pentru a putea negocia mai departe cu furnizorii de gaze naturale și cărbune avem nevoie să demonstrăm predictibilitate financiară, fapt care în toți anii trecuți a fost ignorat cu desăvârșire. Majorarea tarifului arată că vrem să rezolvăm criza pe baza unor cifre reale care vor îmbunătăți cash-flow-ul la Colterm. Calea populistă – ”nu majorăm tarifele!” – nu rezolvă nimic și nu aduce furnizorii la masă.
Este în continuare o realitate matematică care se aplică la nivelul întregii țări: costurile pentru termoficare nu vor putea fi niciunde în România suportate doar de populație și de bugetele locale, sumele fiind mult prea mari. Sper să avem în cel mai scurt timp un Guvern plin cu care să putem discuta.
Deciziile populare menite să peticească problemele pe termen scurt, rareori sunt cele responsabile, cu efecte benefice pe termen lung. Eu trebuie să aleg calea responsabilă. Și nu pot să fiu decât sincer cu timișorenii: va urma o iarnă foarte grea pentru Timișoara și pentru România. Încercăm din răsputeri să ținem termoficarea în picioare, chiar și într-un sistem de avarie. Împreună cu echipa mea vom face tot ce ține de noi pentru binele tuturor timișorenilor, indiferent dacă sunt sau nu racordați la Colterm.”, a argumentat Dominic Fritz.
Dominic Fritz, acuzat de PNL
În urma anunțului făcut referitor la modificarea prețurilor la facturile de la încălzire, Dominic Fritz a fost acuzat de către PNL că dorește creșterea tariful pentru a putea plăti amenda pe care Colterm a primit-o pentru că nu a mai avut bani să cumpere suficiente certificate CO2. Primarul Timișoarei s-a apărat spunând că această teorie este „o adevărată aberație și o lipsă de onestitate față de timișoreni”. El a explicat că amenda pe care a adus-o în discuție PNL este momentan suspendată de instanță. Costurile de producție calculate de Colterm, care au dus la majorarea tarifului, nu includ nici amenda nici datoriile istorice.