Economia germană se va contracta probabil semnificativ în acest trimestru, după ce restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19) au afectat serviciile şi au dus la încetinirea sectorului construcţiilor, se arată în raportul lunar publicat luni de Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters, după cum precizează Agerpres.
„Măsurile adoptate pentru a stopa răspândirea pandemiei sunt mult mai severe în acest trimestru decât în cel precedent. Prin urmare, PIB-ul se va contracta probabil semnificativ în acest trimestru, în special în domeniul serviciilor”, avertizează Bundesbank.
Creşterea impozitului pe vânzări, care a fost temporar redus anul trecut, a contribuit probabil la un declin substanţial al sectorului construcţiilor în ianuarie. De asemenea, producţia industrială a avut o evoluţie modestă dar comenzile industriale şi exporturile de bunuri au crescut, apreciază Banca Centrală a Germaniei.
Germania a evitat contracția economică în ultimul trimestru din 2020
Germania, cea mai mare economie europeană, a înregistrat o creştere foarte slabă, de 0,1%, în ultimul trimestru al anului trecut, comparativ cu trimestrul precedent, dar a evitat contracţia, în pofida faptului că cel de-al doilea val al pandemiei a frânat consumul, arată datele publicate recent de Oficiul federal de statistică (Destatis).
Cifra anunţată de Destatis este uşor peste estimările analiştilor, care se aşteptau ca economia Germaniei să stagneze la finalul anului.
În ritm anual, PIB-ul Germaniei a scăzut cu 2,9% în ultimul trimestru, astfel că pe ansamblul anului trecut economia a înregistrat o contracţie cu 5%, mai mică decât se prognoza. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat un declin mai mare, de 5,7%.
Angela Merkel vrea să prelungească restricțiile din cauza valului trei
Guvernul federal condus de Angela Merkel vrea să prelungească şi în aprilie restricţiile antiepidemice în vigoare în Germania din cauza valului al treilea al epidemiei, indică un document guvernamental obţinut duminică de France Presse.
Având în vedere „dinamica actuală a infectărilor accelerată de variantele COVID-19”, se prevede „prelungirea” în aprilie, până la o dată ce rămâne a fi stabilită, a tuturor restricţiilor de deplasare în vigoare, se spune în document, care va servi luni drept bază de lucru la reuniunea pe acest subiect între şefa guvernului şi liderii landurilor.
Restricţiile erau prevăzute până la sfârşitul lunii martie.
Potrivit Institutului Robert Koch, rata de incidenţă a infectărilor la 100.000 de locuitori pe ultimele 7 zile a depăşit duminică pragul simbolic de 100 la nivel naţional, ajungând la 103,9, care ar trebui, în principiu, să declanşeze noi restricţii.