ANRE nu este o instituţie finanţată de la bugetul de stat, ci se finanțează din taxele şi contribuţiile încasate de la companiile pe care le reglementează.
Sumele suplimentare obținute din această majorare vor fi folosite și pentru construirea unui nou sediu al instituţiei. „În cursul anului 2019, ANRE va începe edificarea unei construcţii pasive cu destinaţia sediu, în care să-şi poată desfăşura activitatea toţi angajaţii Autorităţii, fapt care conduce implicit la posibilitatea ca orice persoană fizică sau juridică sau operator economic aflat în sfera de reglementare a instituţiei să poată avea acces mai facil (prin existenţa unei singure locaţii) la ANRE. Finanţarea acestui obiectiv de investiţii se asigură integral din veniturile proprii ale ANRE, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie”, se arată în nota de justificare a proiectului, potrivit adevărul.ro
Aceste majorate vor fi resimţite de consumatori, în facturile de gaz sau căldură.
Conform legislaţiei în vigoare, orice taxe, impozite şi vărsăminte asimilate impuse de autorităţi fac parte din categoria costurilor necontrolabile care sunt recunoscute în tarifele reglementate practicate de operatori, ceea ce înseamnă că orice majorare a lor este suportată de consumatori pe facturile de curent, gaz sau căldură. Pe piaţa liberă de furnizare de energie electrică şi gaze, majorarea preţurilor pentru consumatorii finali nici nu trebuie să fie aprobată de ANRE.