Raportul final al Congresului SUA pentru revoltele de la Capitoliu prezintă argumentele pentru a-l judeca pe Trump
Grupul de experți din Congres care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA a publicat joi raportul final, prezentând argumentele sale potrivit cărora fostul președinte american Donald Trump ar trebui să fie acuzat penal pentru incitarea la revolta mortală.
Comisia selectivă a Camerei Reprezentanților a făcut publice și transcrierile mai multor interviuri și declarații ale martorilor săi joi și miercuri.
Donald Trump, acuzat că ar fi responsabil de atacul de la Capitoliul SUA
Raportul, care are peste 800 de pagini, se bazează pe aproape 1.200 de interviuri realizate pe parcursul a 18 luni și pe sute de mii de documente, precum și pe hotărârile a peste 60 de instanțe federale și de stat.
Raportul enumeră 17 constatări specifice, discută implicațiile juridice ale acțiunilor lui Trump și ale unora dintre asociații săi și include sesizări penale către Departamentul de Justiție în cazul lui Trump și al altor persoane, potrivit unui rezumat executiv publicat la începutul acestei săptămâni. Raportul enumeră, de asemenea, recomandări legislative pentru a ajuta la evitarea unui alt atac de acest fel.
Luni, comisia a cerut procurorilor federali să îl acuze pe fostul președinte republican de patru infracțiuni, inclusiv obstrucție și insurecție, pentru ceea ce au spus că au fost eforturile de a anula rezultatele alegerilor din noiembrie 2020 și de a declanșa atacul asupra sediului guvernului.
„În loc să își onoreze obligația constituțională de a ‘avea grijă ca legile să fie executate cu fidelitate’, președintele Trump a complotat în schimb pentru a răsturna rezultatul alegerilor”, afirmase anterior comisia Camerei Reprezentanților într-un rezumat de 160 de pagini al raportului său.
În comentariile postate pe rețeaua sa de socializare Adevărul după publicarea raportului final, Trump l-a calificat drept „extrem de partizan” și o „vânătoare de vrăjitoare”. El a spus că nu a reușit să „studieze motivul protestului (din 6 ianuarie), frauda electorală”.
Congresul SUA spune că Trump trebuie urmărit penal
Solicitarea adresată Departamentului Justiției de către grupul condus de democrați nu obligă procurorii federali să acționeze, dar a marcat prima dată în istorie când Congresul a sesizat un fost președinte pentru urmărire penală. Trump a anunțat în noiembrie că va candida din nou la președinție.
Printre transcrierile publicate miercuri și joi se numără una care arată că un fost avocat al fostei consiliere de la Casa Albă Cassidy Hutchinson i-a spus acesteia să „minimalizeze” cunoștințele sale despre evenimentele care au dus la revolta de la Capitoliu, spunându-i „cu cât îți amintești mai puțin, cu atât mai bine”.
Avocatul Stefan Passantino a sfătuit-o pe Hutchinson, în pregătirea unei depoziții din februarie în fața comisiei, să spună că nu-și poate aminti anumite evenimente, a declarat ea în septembrie comisiei, potrivit transcrierii mărturiei sale.
Donald Trump a ținut un discurs înflăcărat în fața susținătorilor săi din apropierea Casei Albe în dimineața zilei de 6 ianuarie și l-a certat public pe vicepreședintele său, Mike Pence, pentru că nu a fost de acord cu planul său de a respinge buletinele de vot exprimate pentru democratul Joe Biden.
Fostul președinte a așteptat apoi ore întregi pentru a face o declarație publică, în timp ce mii de susținători ai săi s-au dezlănțuit la Capitoliu, agresând poliția și amenințând că îl vor spânzura pe Pence.
Rezultatele alegerilor din 2020 erau în curs de certificare de către Pence și legislatori atunci când Capitoliul a fost atacat după săptămâni de afirmații false ale lui Trump că ar fi câștigat acele alegeri.