Cercetarea, care analizează 200 de ţări, inclusiv România, cu rezultate estimate până în 2040, arată că anual sănătatea precară reduce PIB-ul real, la nivel global, cu 15%, aproape dublu faţă de estimările de scădere economică.
De asemenea, o sănătate mai bună ar putea adăuga 12 miliarde de dolari la PIB-ul global, în 2040, o creştere accelerată de 8% care se traduce printr-o evoluţie mai rapidă cu 0,4 % în fiecare an.
Prognozele citate evidenţiază faptul că România ar putea beneficia de o creştere a PIB-ului de 9% pentru acelaşi interval de timp şi de un impact al PIB-ului de 26 de miliarde de dolari în următoarele două decenii.
Extinderea capacităţii de muncă a persoanelor în vârstă
„Aproximativ jumătate din aceste beneficii economice anuale provin din faptul că, la nivel mondial, forţa de muncă este mai extinsă şi într-o stare de sănătate mai bună.
Restul procentelor provin din extinderea capacităţii de muncă a persoanelor în vârstă, a celor cu dizabilităţi şi a îngrijitorilor informali, precum şi din îmbunătăţirea productivităţii deoarece prevalenţa bolilor cronice este mai redusă.
În România, beneficiile cele mai mari, a căror valoare se ridică la 11,5 miliarde de dolari, vor fi generate de extinderea capacităţii de muncă a categoriilor menţionate, în timp ce aproape 8 miliarde de dolari vor proveni din reducerea nivelului de sănătate precară”, este scris în raportul McKinsey Global Institute.
Datele pentru România
Conform raportului, datele pentru România indică faptul că reducerea potenţială a gradului de sănătate precară este de 37%, până în 2040, iar o reducere de această dimensiune ar aduce beneficii uriaşe: vârsta medie de 65 de ani ar putea fi echivalentul celei de 55 de ani, astăzi, din punct de vedere al sănătăţii.
„Aproximativ aceeaşi proporţie se aplică şi pentru România, cu 36% provenind din reducerea nivelului de sănătate precară prin implementarea de măsuri de mediu, sociale şi comportamentale de combatere a acesteia, în timp ce alte 35% provin din prevenţie şi promovarea sănătăţii”, adaugă cei care au realizat cercetarea.
Din documentul citat reiese că beneficiile unei sănătăţi mai bune sunt prea mari pentru a fi ignorate, astfel că se vorbeşte despre o oportunitate economică de 12 trilioane de dolari, sute de milioane de vieţi salvate şi un grad mai ridicat de bunăstare.