Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţională ProAgro, fermierii vor simţi cu adevărat aceste efecte cel mai probabil la sfârşitul anului acesta, începutul anului viitor.
„Probabil că la sfârşitul anului acesta, începutul anului viitor vom simţi cu adevărat efectele crizei sanitare, efectele crizei climatice şi efectele crizei economice. Încă din februarie am atenţionat că aceste lucruri dacă se vor suprapune vor ieşi foarte urât pentru fermieri. Am colaborat încă de la începutul crizei cu Ministerul (Agriculturii, n.r.) chiar foarte bine. Multe dintre mecanismele care astăzi se implementează au fost făcute împreună cu noi”, a menţionat Ionel Arion, care a participat la evenimentul ‘Agricultura Viitorului: Tehnologii şi soluţii noi, alimentaţie mai sănătoasă’.
Agricultura României, polarizată
Preşedintele Federaţiei Naţională ProAgro a subliniat că România are în prezent o agricultură polarizată.
„Avem ferme de suprafaţă foarte mare şi un număr foarte mare de ferme mici, între 3 şi 5 hectare. Avem aproape aproape 100.000 de fermieri în România, ceea ce înseamnă foarte mult. Avem mai multe ferme mici decât toată Uniunea Europeană la un loc. Pericolul cel mai mare este al acestor mici fermieri pentru că ştim, aşa este în natură şi aşa se întâmplă, cel mare îl înghite pe cel mic – şi asta se va întâmpla în perioada următoare”, a subliniat Ionel Arion.
Acesta a mai spus că în România „vine carne de pasăre foarte multă din Europa care are un preţ de vânzare la raft mai mic cu 30% decât se produce în România”. „Azi, din cauza unor mecanisme pe care nu vrem să le implementăm în România, am ajuns să producem doar 30% din carnea de porc”, a adăugat preşedintele Federaţiei Naţională ProAgro.