Vești proaste pentru Laura Codruța Kovesi. Ungaria o consideră nepotrivită pentru șefia EPPO
Mai mult decât atât, Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, spune că Laura Codruța Kovesi, șefa EPPO, nu este potrivită pentru această funcție. El spune că numirea ei ar putea afecta eficienţa organizaţiei după ce Laura Codruţa Kovesi ”a investigat politicieni ungari în România pe baza unor acuzaţii inventate” şi ea însăşi a fost investigată.
Ce alte țări nu participă la EPPO
Pe lângă Ungaria mai există încă patru țări care nu participă la noul Parchet European. Acestea sunt Polonia, Danemarca, Suedia și Irlanda. Amintim că noul Parchet European și-a început activitatea marți.
Parchetul European are rolul de a investiga şi de a iniţia acţiuni de urmărire penală împotriva autorilor unor delicte ce afectează interesele financiare ale UE, cum ar fi cazurile de fraudă cu fonduri europene ce depăşesc suma de 10.000 de euro, fraude de TVA de peste 10 milioane de euro, fapte de corupţie şi spălare de bani.
Ce spune Comisia Europeană
După ce Parchetul European și-a început activitatea, Comisia Europeană a anunțat că va urmări cu ochi de vultur planul de revenire al Uniunii Europene.
”Statele membre au raportat, doar în 2019, fraude care afectează fonduri UE de 460 milioane de euro. Astfel de activități frauduloase au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a oamenilor, provocând daune economice grave. Acest lucru trebuie să înceteze, mai ales că (pandemia de) Covid-19 a schimbat profund economiile noastre și avem nevoie de fiecare euro pentru revenire.
Acum, Parchetul European intră în luptă pentru a întări protecția bugetului UE. Va urmări implementarea NextGenerationEU cu ochi de vultur pentru a se asigura că fondurile vor ajunge în economiile noastre și la cetățenii noștri. Sunt în joc împrumuturi și grant-uri de 750 de miliarde de euro”, se mai spune în comunicat.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea