Economia americană și-a încetinit semnificativ creșterea numărului de locuri de muncă în luna august, producând doar 235.000 de posturi noi, față de peste un milion în iulie, în condițiile în care sectorul de agrement și horeca a scăzut, varianta delta afectând încrederea consumatorilor.
Vești proaste pentru piața americană a muncii, vești bune pentru piețele financiare
Veștile proaste pentru piața muncii ar putea fi însă vești foarte bune pentru piețele financiare. Cifrele dezamăgitoare privind forța de muncă oferă investitorilor motive să creadă că Rezerva Federală – FED-ul – își va continua programul de achiziții de urgență de obligațiuni până cel puțin în luna noiembrie a acestui an, susținând apetitul pentru risc al investitorilor. Acesta este probabil că va rămâne ridicat, cel puțin atâta timp cât angajările nu încetinesc prea mult, creând îngrijorări legate de creșterea economică. Cifrele privind crearea de locuri de muncă în august au fost drastic sub cele 720.000 de angajări la care se așteptau analiștii, în timp ce rata șomajului a scăzut ușor la 5,2% de la 5,4%.
Rata șomajului din România, de 5,1%, se află la un nivel similar cu cea din SUA, dar, spre deosebire de cea americană, după patru luni de scădere, aceasta a urcat ușor în iulie, de la 5% în iunie. Cu toate acestea, exista o criză pe piața de forță de muncă și la noi, numărul locurilor de muncă vacante fiind în creștere, existând 39.500 de locuri de muncă neocupate în T2 din 2021, cu 1.100 mai multe decât în trimestrul anterior. Numărul locurilor de muncă vacante a urcat cu 5.300 față de aceeași perioadă din 2020.
Dar urmează schimbări majore care ar putea modifica dinamica pieții muncii din SUA: începând de astăzi (6 septembrie), aproximativ 7,5 milioane de șomeri americani pierd plata suplimentară de 300 de dolari pe săptămână pentru șomaj, expirând și sprijinul pentru angajații independenți oferit pe perioada pandemiei. Drept urmare, atât economiștii, cât și bancherii centrali se așteaptă să vadă milioane de angajați mai motivați să reintre în câmpul muncii.
Sume uriașe pentru ajutoarele de șomaj
Unii analisti au dat vina pe sprijinul generos acordat pe perioada pandemiei pentru reticența unor persoane de a se întoarce la muncă, în special când este vorba de slujbe slab plătite, unde ar câștiga mai puțini bani decât dacă ar sta acasă. Din martie 2020 până în iulie 2021, la nivel federal și statal, Statele Unite au plătit 794 de miliarde de dolari în ajutoare de șomaj. Peste 46 de milioane de persoane au primit cel puțin o săptămână de sprijin. Prin comparație, în 2009, doar 14,5 milioane de americani au încasat cel puțin un ajutor și au fost plătite doar 128 de miliarde de dolari.
Numărul locurilor de muncă vacante a depășit recent, pentru prima dată pragul de 10 milioane, iar multe companii oferă salarii mai mari pentru a atrage forță de muncă. Datele din august au arătat o creștere de 0,6% a salariului pe oră față de luna precedentă. Cu toate acestea, milioane de persoane care aveau un loc de muncă înainte de pandemie nu s-au întors încă la serviciu. Având în vedere că deficitul sever de forță de muncă pare să fi persistat în august, economiștii anticipează încă o lună de presiune ascendentă asupra salariilor.
Rata de participare la forța de muncă este scăzută
Numărul persoanelor care au solicitat ajutoare de șomaj în SUA la sfârșitul lunii august a scăzut la 340.000, un nou minim al pandemiei, ceea ce sugerează că tulpina delta a coronavirusului nu a făcut încă prea multe pagube economiei. „Companiile care au renunțat la personal ar putea avea mari dificultăți în a-l reangaja după ce valul delta se va termina, având în vedere numărul record de locuri de muncă vacante”, a declarat economistul șef al Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson, pentru a explica scăderea constantă a concedierilor. Cu toate acestea, rata de participare la forța de muncă – procentajul din populația civilă în vârstă de 16 ani și peste care lucrează sau caută în mod activ un loc de muncă – este de 61,7% în iulie, departe de nivelul de 63,3% înregistrat înainte de pandemie.
Este posibil ca angajatorii din SUA să poată în sfârșit să ocupe posturile vacante și să satisfacă cererea clienților, scăzând unele dintre presiunile asupra prețurilor care au persistat în condițiile în care lipsurile sunt generalizate. Dar lupta nu este încă câștigată, pe lângă ajutoarele federale de șomaj sporite, există mai mulți alți factori temporari legați de Covid-19 care frânează redresarea pieței locurilor de muncă, cum ar fi disponibilitatea redusă a serviciilor de îngrijire a copiilor, criza opioidelor și îngrijorările legate de varianta delta, foarte contagioasă. Unele dintre acestea s-ar putea atenua în următoarele luni, dar nu imediat.
Sursă foto: Dreamstime