Românii vor plăti facturi mai mari la curent electric în 2025

Românii vor plăti facturi mai mari în 2025! Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a lansat în dezbatere publică proiectele de ordine care prevăd majorarea tarifelor pentru distribuția și transportul energiei electrice, măsură ce va afecta semnificativ facturile consumatorilor din România. Aceste modificări sunt programate să intre în vigoare la 1 ianuarie.

Prețurile vor varia în funcție de operatorii de energie, iar anumite zone din România vor experimenta creșteri semnificative. Totuși, există și vești bune, deoarece în unele regiuni vor fi aplicate reduceri. Acestea vor fi însă destul de mici. Este important de menționat că aceste ajustări sunt încă în faza de analiză și pot suferi modificări înainte de a fi aprobate de Comitetul de Reglementare al ANRE.

rate la bancă, facturi
SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se vor modifica prețurile, în funcție de furnizorii de energie

Pentru Transelectrica, compania națională de transport al energiei electrice, se estimează o majorare de 22,24% a tarifului pentru extragerea energiei din rețea, care va crește de la 27,02 lei/MWh la 33,03 lei/MWh. În același timp, tariful pentru introducerea energiei electrice în rețea va înregistra o scădere de 1,79%, reducându-se de la 3,35 lei/MWh la 3,29 lei/MWh.

Rețele Electrice România va aplica o reducere ușoară de 0,39% în zona Dobrogea, unde tariful va scădea de la 295,24 lei/MWh la 294,08 lei/MWh. În zona Muntenia, inclusiv Bucureștiul, va avea loc o majorare de 22,6%, tariful urmând să crească de la 239,86 lei/MWh la 294,08 lei/MWh. De asemenea, în zona Banat, creșterea va fi de 20,3%, de la 244,36 lei/MWh la 294,08 lei/MWh.

Distribuție Energie Electrică România (Electrica) anticipează o creștere de 26,19% în Transilvania Sud, unde tariful va urca de la 278,09 lei/MWh la 350,93 lei/MWh. Delgaz Grid preconizează o majorare de 16,78%, de la 302,46 lei/MWh la 353,23 lei/MWh, iar Distribuție Energie Oltenia va aplica o creștere de 9,01%, de la 333,48 lei/MWh la 363,53 lei/MWh.

Tarifele vor rămâne plafonate până în aprilie 2025, conform reglementărilor Guvernului. Totuși, situația devine incertă după această perioadă, deoarece nu există certitudinea că plafonarea va continua, având în vedere necesitatea reducerii cheltuielilor guvernamentale.

Ce se va întâmpla cu facturile după 1 aprilie?

Recent, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că, după expirarea actualei formule de plafonare și compensare a facturilor la energie, statul va continua să ofere sprijin, cel puțin pentru românii vulnerabili, prin subvenții.

Acesta a mai spus că nu se exclude posibilitatea prelungirii plafonării pentru o perioadă suplimentară după 1 aprilie.

„Asta vom stabili până la finele lui ianuarie, în funcție de evoluția prețurilor, de evoluțiile regionale, situația cu tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, care se pare că de la 1 ianuarie nu va mai fi permisă. Deci sunt tot felul de variabile în piața de energie care nu sunt sub controlul României. Noi putem să-i protejăm pe români”, a declarat el la B1 TV.

Mai multe puteți citi aici.